gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
31.01.2019 - Završna konferencija i prezentacija rezultata projekta “Da svaki Rom ima dom″

Konf icoU Beogradu je 31. januara 2019. godine održana završna konferencija projekta “Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u Odžacima - Da svaki Rom ima dom″ i prezentacija ostvarenih rezultata projekta. Konferenciju su otvorili Nenad Ivanišević, specijalni savetnik podpredsednice Vlade Srbije i član Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016-2025, Zoran Lakićević državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Latinka Vasiljković, predsednica Opštine Odžaci, Branislava Žarković, direktorka Hausing Centra i Aleksandar Bajić, tehnički koordinator projekta. Konferencija je okupila stručnjake iz oblasti stanovanja, predstavnike Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministarstva finansija, kancelarije za ljudska i manjinska prava, nevladinih organizacija, opštine Odžaci, korisnika i Hausing Centra.

Na konferenciji je naglašen značaj projekta, ne samo Rome u Opštini Odžaci već i za celokupno stanovništvo na teritoriji opštine. Unapredjenjem infrastrukture koje je ovim projektom izvršeno i raseljavanjem podstandardnog i segregiranog Novog naselja ostvareni su dugoročni ciljevi Opštine Odžaci, koji će imati uticaja ne samo na socijalnu uključenost direktnih korisnika projekta već i na socijalnu koheziju u celoj zajednici Odžaci. U okviru ovog projekta izgrađeni su asfaltni put, vodovod, kišna kanalizacija i javna rasveta u naselju Deronje i 34 stambene jedinice u 5 naseljenih mesta u Odžacima za raseljavanje podstandardnog i segregiranog Novog naselja i naselje raseljeno. Unapređeni su uslovi života za ukupno 64 romska domaćinstva sa 198 članova.

Konferencija je bila prilika da se osvrnemo na složenost i slojevitost ovog projekta, identifikujemo ključne korake i ukaženo na lekcije koje smo tokom njegove realizacije naučili. Kada smo započinjali ovaj projekat, verovali smo da ce glavni fokus naših aktivnosti biti na izgradnji i unapređenju infrastrukture – to je inače i naziv celog programa iz kog je fiansiran ovaj projekat. Medjitim, kako je implementacija odmicala, glavni fokus naše pažnje se okretao ka ljudima, korisnicima projekta. Dimenzija njihove socijalne isključenosti se sa svakim novim korakom sve više otvarala pred nama i fokus je sa infrastrukture, koja je ostala i dalje glavna projektna aktivnost, pomerao ka korisinicima. Postali smo svesni da raseljavanjem naselja ulazimo u njihove živote i njihove sudbine te da je pažljiva, kontinualna i otvorena komunkacija jedan od preduslova bez kojeg se ne može realzovati ovakav projekat. Sa partnerima iz opštine Odžaci i lokalnim nevladinim organizacijama smo kreativno dopunjavali projektne aktivnosti nizom krojenih edukativnih radionica i volonterskih aktivnosti, podrškom u obrazovanju, stvaranjem mogućnosti za zapošljavanje, i slično.

Na konferenciji su predstavljene predprojektne i projektne aktivnosti, dokumentarni film o projektu, kao i ciljevi i rezultati projekta. Ukupno trajanje ovog poduhvata bilo je 4 godine, od toga 2 godine pripremne aktivnosti i 20 meseci realizacija.

Projekat “Da svaki Rom ima dom” je finansirala Evropska unija, su-finansirali Vlada Republike Srbije i Opština Odžaci a sproveo Hausing Centar u partnerstvu sa opštinom Odžaci. Projekat je implementiran I period 07.06.2017 – 06.02.2019.

Prezentacije sa konferencije možete pogledati ovde:

  1. Branislava Žarković Kratak pregled ciljeva i rezultata projekta
  2. Branislava Žarković Ključni koraci u implementaciji projekta
  3. Aleksandar Bajić      Vizuelizacija arhitektonskih rešenja, izgradnja i komunikacija sa korisnicima
  4. Andrija Đurić            Trajna stambena rešenja i izgradnja nedostajuće infrastrukture
  5. Jelica Mišković        Radionice sa Romima korisnicima novih kuća - socijalnih stanova

Dokumentarni film o projektu možete pogledati ovde.

 

footer

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price