gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
30.11.2018 – URUČENI KLJUČEVI STANOVA ZA 34 ROMSKE PORODICE U ODŽACIMA

O-o icoU Odžacima su svečano uručeni ključevi novoizgrađenih stambenih jedinica stanovnicima segregiranog podstandardnog romskog Novog Naselja koje će ovim biti raseljeno. Projekat je realizovao Hausing Centar u saradnji sa opštinom Odžaci, u okviru projekta “Da svaki Rom ima dom” koji je finansiran sredstvima Evropske unije i sufinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije. Ključeve su, uz veliku pažnju medija, svečano uručile Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović, predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković i Branislava Žarković, direktorka Hausing Centra.

34 stambena objekta su izgrađena u naseljima Bački Gračac, Bački Brestovac, Bogojevo, Lalić i Karavukovo, u izgrađenom tkivu i u blizini škola, obdaništa, ambulanti, javnog prevoza i ostalih servisa. Lokaciju mesta stanovanja je biralo svako domaćinstvo za sebe, nakon serije prezentacija i opsežnih konsultacija koje je sproveo Hausing Centar. Pored toga, Hausing Centar je izradio arhitektonska rešenja i tehničku dokumentaciju potrebnu za izgradnju objekata, pribavio građevinske dozvole, koordinirao proces izbora korisnika, sproveo procedure nabavki i vršio stručni nadzor tokom izgradnje objekata. Novoizgrađeni objekti su opremljeni instalacijama elektrike, vodovoda i kanalizacije i osnovnim nameštajem i belom tehnikom.

U Novom naselju kod Bogojeva od 1965. godine u neadekvatnim uslovima žive 34 domaćinstva sa 107 stanovnika, od kojih je 40 maloletne dece. Preseljenje u nove stambene objekte značiće puno za sve stanovnike, a ponajviše za decu koja će nakon decenija prostorne i stambene isključenosti imati priliku za nesmetano pohađanje škole i aktivan život u zajednici. Verujemo da će adekvatni uslovi stanovanja biti prvi korak ka stvarnoj socijalnoj uključenosti ovih porodica.

„Uslovi tamo su bili katastrofa, sad smo dobili mnogo bolje uslove, što ne bismo mogli nikad uživotu ovakve kuće da napravimo ni u snu. Biće nam lakše za decu, imaće bolje uslove, neće biti hladnoće, neće biti vlage“, rekao je Danijel Balog, jedan od korisnika.

footer

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price