gototopgototop
ENG
  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
01.08.2018 - UTISCI NAŠE VOLONTERKE O BORAVKU U ŠPANIJI NA RAZMENI U OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+

Er S icoBoravak u Španiji, na razmeni u okviru programa Erasmus+, ostavio je jak utisak a naše volontere. Pročitajte emotivan izveštaj Ivane Dimitrijevic o njenom doživljaju boravka u Fondaciji Escuela de Solidaridad.

Aerodrom Malaga, 20. jun, i Housing Centar.

Imali smo divnu priliku da budemo deo Erasmus plus projekta na kome smo razmenjivali dobre prakse na polju zajedničkog života i obezbeđivanja smeštaja za socijalno ugrožene grupe, sa organizacijama koje dolaze iz Albanije, Bugarske, Italije, Velike Britanije i Španije. Dvogodišnji projekat završavamo u selu Sierra Elvira, blizu Granade, gde smo imali priliku da, sa ostalim volonterima iz navedenih zemalja, izgradimo ekološku kuću od prirodnih materijala. Unapred smo se radovali druženju i čarobnoj Španiji, međutim ono što nismo očekivali jeste nezaboravno iskustvo koje smo doživeli u Fondaciji za Solidarnost (es: Fundacion Escuela se Solidaridad). Rečenica kojom sebe opisuju: „Nuestra Fundación es una ONG con cara y ojos. Una ONG que se puede tocar.“- „Naša organizacija je nevladina organizacija koja ima lice i oči. NVO koju možete da pipnete.“ Ova rečenica izražava suštinu njenog oblika postojanja – ovu organizaciju možete da pipnete i osetite. Zaista možete da osetite veliku porodicu koju čine 100 članova socijalno ugroženih grupa koji dolaze iz svih delova sveta, različitih veroispovesti i različitih, teških, životnih priča, pre svega bivše zavisnike, samohrane majke, siročiće i adoloscente. Energija koja kruži u toj organizaciji Vas obuzme istog trenutka čim kročite u ovo naselje, oseća se dubina prostora, osećaju se teške životne priče, ali pre svega se oseća ljubav, sreća, razumevanje i zahvalnost. Cilj njenog postojanja jeste integracija pojedinaca u društvo. Ako očekujete da ćete ovde pronaći nemačku organizovanost, tačnost i raspored, nemojte ulagati previše nade, ali andaluzijska duša i lucidnost je sveprisutna, od mozaika na zidovima, preko fleksibilnih dogovora do otvorenog srca i uma. Kada malo bolje razmislite, shvatate da je upravo takav pristup najefikasniji u dubinskoj spoznaji društveno odbačenih lica i pronalaženju pravog načina da im se obnovi vera u srećan i normalan život.

Nakon jakog prvog utiska ulazimo u kuću gde ćemo provesti naredne dve nedelje i upoznajemo se sa ostalim volonterima, kao i sa projektom koji je pred nama. Naš zadatak je da napravimo ekološku kuću od recikliranih materijala koja će služiti kao igralište za decu centra.

Sledećeg jutra odlazimo u salu za ručavanje, prostor u kome korisnici i volonteri spremaju hranu, u kome svi zajedno obeduju doprinoseći socijalizaciji i integraciji u društvo, korisnika koji su imali sve samo ne jednostavan i lak život. Nakon doručka odlazimo na „gradilište“ i prva grupa dobija zadatak da horizontalno postavlja gume u krug i ispunjava ih šutom što će poslužiti kao osnova za dalju gradnju kuće. Pored automobilskih guma, postavljaju se uspravno i četiri kamionske koje će služiti kao ulaz u dečije igralište. Sledeći korak jeste postavljanje bala sena, od kojih svaka ima 22kg, na bazu čiji je prečnik 5 metara i njihovo učvršćivanje metalnom armaturom. Prvi dan je završen sa dva nivoa guma i dva nivoa sena. Druga grupa je za to vreme pravila pozornicu od bala sena i dasaka i postavljala stolice za divan događaj koji će uslediti te večeri.

Nakon uspešnog početka projekta uz smeh i radost volontera, kao i dece koja su nas sve vreme radoznalo posmatrala, otišli smo na zajednički ručak. U toku ručka saznali smo detalje o kakvom događaju je reč. U fondaciju stiže veliki frižider od 8.000 EUR, a sa njim i njegovi donatori, kao i korisnici centra i ljudi iz obližnjeg sela, jer večeras pravimo žurku! Oko 20 časova dolazi 40-tak starijih osoba ozarenih lica koje odlaze u obilazak kompleksa. Za to vreme na bini imamo jednu od mnoštva lepih scena koje nam dočaravaju energetsko bogatsvo mesta. Momak od oko 20 godina na „Pozornici od sena“ uči decu, uzrasta od 2 do 12 godina, da igraju, bez nervoze, strpljivo, opet sa puno razumevanja i smeha. Bogatstvo pronalazite kada zađete u dirljive priče korisnika, a vidite sreću u njihovim očima. Naime, momak koji podučava decu plesu, je korisnik fondacije solidarnosti sa najdužim stažom. U Fondaciju je sa majkom stigao sa nepunih 3 godine, a 4 godine kasnije je ostao i bez nje, čime je Fondacija postala njegovo jedino utočište, porodica i podrška. Nakon ovog emotivnog naboja, usledio je sledeći kada su na scenu stupili donatori koji nisu mogli da sakriju svoje uzbuđenje dok su opisivali put prikupljanja novca i probleme sa kojima su se suočavali. Sledećih 20 minuta su sa koncentracijom dostojnom svetskih operskih scena otpevali 5 pesama koje su sa istom takvom mukom spremali kao poklon korisnicima. Polako shvatate da su to penzionisana lica koja su iz srca, i iz džepa, dali koliko je ko mogao. Ostatak večeri proveli smo u druženju i otkrivanju priča korisnika.

Dan nam je počinjao sa doručkom u 8:30, u 9:00 smo bili na radnom zadatku koji se završavao u 13:00 časova kada bismo zbog velike toplote odlazili na „špansku siestu“ i uživali u čarima juga. Treći dan kuća je porasla za još tri nivoa, a nakon gradnje imali smo okupljanje volontera u biblioteci fondacije gde smo se detaljnije upoznali sa značajem eko gradnje i njenoj sve većoj rasprostranjenosti u svetu. Prvi korak gradnje sastoji se u postavljanju konstrukcije, bala sena i armatura. Sledeći korak jeste zaštita objekta, takođe prirodnim materijalima, gde se u najvećem broju slučajeva koristi mešavina blata i sena koju smo u narednom periodu nanosili u više slojeva. Nažalost nismo dočekali da vidimo gotovu kuću, ali su nas zamenili mladi volonteri koji su došli, čak iz Amerike kako bi se upoznali sa čarima organizacije i obložili kuću poslednjim slojem – gume ispinjene raznim zasadima.

Hausing Centar očekuje da uskoro dobije fotografije finalnog izgleda igraonice i veselih dečijih lica kojima naše malo znači tako mnogo. Mi, članovi tima, zahvalni smo na ovom iskustvu koje nam je obogatilo život i dozvolilo da usrećimo bar decu fondacije, jer znamo da je nemoguće usrećiti svu decu sveta.

Pozdrav od Housing Centra do sledećeg magičnog projekta!

Ivana Dimitrijević,
Master ekonomije
volonterka u Hausing Centru

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price