gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
05.07.2018 – Radionica “Bio-izgradnja" u okviru Erasmus+ projekta "Širenje modela socijalnih usluga u zajednici" u Granadi u Španiji

Gr icoČlanovi Hausing Centra su učestvovali na dvonedeljnom radnom programu u okviru projekta ERASMUS+ „Širenje modela socijalnih usluga u zajednici“, koji je održan u periodu od 20. juna. do 3. jula. 2018. u mestu Siera Evira, nedaleko od Granade, u Španiji. Domaćin je bila Fundacion Escuela de Solidaridad, organizacija koja pruža zaštitu i neophodnu pomoć socijalno isključenim i ugroženim, pre svega majkama sa maloletnom decom, imigrantima, adolescentima i odraslima koji pripadaju rizičnim grupama.

Cilj radionice je bio upoznavanje sa „bio-izgradnjom“, odnosno i izgradnja objekta, zajedničkim snagama učesnika radnog programa i korisnika Fondacije. Objekat je sfernog oblika, lociran u okviru kompleksa Fondacije i biće namenjen za igru dece, uglavnom korisnika Fondacije. Radionicu je vodio arhitekta Bernardo Sančez iz asocijacije Agritectura.

Kroz realizaciju radionice, upoznali smo se sa interesantim pristupom izgradnje korišćenjem recikliranih materijala (iskorišćene automobilske gume pune peska - kao temelj na tlu) i prirodnih materijala (bale slame kao elementi za zidanje i blato kao vezivni materijal). Sam proces je iziskivao zajednički rad volontera koji su u velikoj većini bili bez prethodnog znanja o izgradnji objekata pa je kroz teoretsku edukaciju o „bio-izgradnji“ pokušano da se način izgradnje približi laicima.

Iako je tim Hausing Centra imao iskustva sa volonterskim aktivnostima povezanih sa izgradnjom, ipak je ovakva radionica predstavljala još veći izazov za organizatore jer su učesnici dolazili iz više od 8 različitih država, a govorilo se na 4 svetska jezika. Svakako je dobra komunikacija i organizacija bila ključ realizacije ovog projekta.

Sam objekat je zamišljen kao sfera od blatnih zidova napravljenih od bala slame, debljine 50cm i koristio bi se kao mobilijar za igru najmlađih korisnika Fondacije. Ulazi su napravljeni od iskorišćenih traktorskih guma većeg prečnika kako bi deca mogla da pristupe unutrašnjosti. Takav koncept objekta pripada više modelima, napravljenim u realnoj veličini, a ne stambenim objektima jer ne zadovoljava osnovne potrebe stanovanja. Međutim, posmatrajući koncept upotrebe prirodnih i iskorišćenih materijala i potencijalne visoke energetske efikasnosti spoljašnjeg omotača objekta radionica je bila korisna i zanimljiva. Takođe brzina izgradnje i ideja da je izgradnja objekta moguća bez preduslova profesionalne kompetencije samih izvođača radova bila je interesantna za razvijanje ideje samoizgradnje u budućim projektima.

Svakako je ogroman kvalitet radionice bio u upoznavanju samog rada Fondacije, načinu na koji pristupaju osetljivim grupama, njihov svakodnevni život i druženje sa samim korisnicima.
Nakon radionice vratili smo se puni utisaka i sa osmesima najmlađih kosinika duboko urezanim u sećanje. Hvala Fundacion Escuela de Solidaridad!

U radionici su učestvovali, pored predstavnika Hausing Centra i domaćina Fundacion Escuela de Solidaridad i predstavnici partnerskih organizacija:, Cooperative Sociale Artemide, Latiano, Italija; Organizata Shqiptare e Urdhrite te Maltes, Skadar, Albanija; Ekologichno Sdruzhnie Prebalkan, Sofija, Bugarska; Mary Seacole Housing Association, Luton, Velika Britanija. Zajedno sa predstavnicima organizacija uključenim u Erasmusplus projekat u okviru radionice su učestvovali volonteri iz Argentine, Francuske, Maroka i Španije , kao i sami korisnici Fondacije.

Projekat “Širenje modela socijalnih usluga u zajednica” je finansiran sredstvima EU u okviru programa ERASMUS+.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price