gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
16.05.2018 – OTVORILI SMO NOVE TEME RAZGOVORA SA KORISNICIMA U ODŽACIMA

Odz ico majU prostorijama mesne zajednice Bogojevo je održan sastanak sa korisnicima projekta “Da svaki Rom ima dom” na kome smo razgovarali o rokovima izgradnje objekata, o planovima za preseljenje i planovima za dalji život. Korisnicima smo prikazali fotografije objekata u izgradnji i dogovorili termine za zajednički obilazak gradilišta. Sastanku je prisustvovalo oko trideset žitelja iz Novog naselja i njihovih komšija iz Bogojeva.

Sastanku su prisustvovali direktor i profesori Škole za osnovno obrazovanje odraslih iz Sombora koji su prisutnima predstavili mogućnosti za obrazovanje odraslih koje njihova škola nudi. Programi su prilagodjeni potrebama korisnika i moguće je završiti osnovnu školu za tri godine. Nastava se odvija od oktobra do maja, u popodnevnim časovima, na lokacijama koje su u blizini korisnika. Kako bi privukli što veći broj mladih žena na nastavu, škola obezbedjuje i pedagoga koji za vreme nastave radi sa decom, pomaže im u njihovim školskim zadacima ili organizuje umetničke radionice. Programi koje škola sprovodi su posebno važni za populaciju iz Novog naselja – od 65 odraslih lica čak 44 je potpuno nepismeno a 9 ima samo 4 razreda osnovne škole. Radi se o jako mladom, radno sposobnom stanovništvu (prosečna starost 30 godina) ze koje je obrazovanje od prioritetne važnosti za buduće mogućnosti zapošljavanja.

Sastanku su takodje prisustvovali predstavnici “Udruženja romskih studenata” iz Novog Sada koje je partner organizaciji HELP u sprovodjenju programa podrške povratnicima iz zemalja Evropske unije. Program je namenjen Romina i licima drugih nacionalnih manjina koji su bili na azilu nakon 2008 godine.
Obezbeđuje sredstva za adaptaciju kuće onim domaćinstvima koja je imaju, sredstva za dohodovne aktivnosti i samozapošljavanje, tj. nabavku mašina, alata i opreme za pokretanje vlastitog posla. Program takođe pokriva troškove stručnog obrazovanja i obuka, kao i nabavku knjiga i učila za decu školskog uzrasta. Korisnici su imali priliku da na licu mesta popune formulare za aplikacuju i postave pitanja. Medju korisnicima iz Novog naselja jedna porodica ima status povratnika dok veliki broj drugih porodica povremeno odlazi u Nemačku i druge zemlje EU. Cilj projekta je pruži podršku i doprinese sprečavanju daljih migracija u zemlje EU.

Sastanak je organizovao Hausing Centar sa ciljem da osnaži korisnike za aktivnu inkluziju nakon preseljenja u nove objekte. Želimo da ovim doprinesemo stvaranju novih životnih mogućnosti za korisnike našeg projekta.

Projekat “Da svaki Rom ima dom” finansira Evropska unija, su-finansiraju Vlada Republike Srbije i Opština Odžaci a sprovodi Hausing Centar u partnerstvu sa opštinom Odžaci.

footer

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price