gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
29.03.2018 - HAUSING CENTAR NA 40. SALONU ARHITEKTURE

Salon2018icoKao i prethodnih godina, Hausing Centar je predstavio svoj rad i na ovogodišnjem, 40. Salonu arhitekture. Stručni žiri Salona selektovao je za zvaničnu konkurenciju Salona projekat Hausing Centra realizovan tokom 2017. godine – individualne montažne objekte za socijalno stanovanje u Šapcu. Salon, koji se pod tematskim nazivom “Polja buducnosti” održava od 29. marta do 05. maja 2018. godine, se i ovogodišnjom izložbom potvrdio kao mesto i dogadjaj artikulisanja mišljenja o arhitekturi i arhitektonskoj kulturi.

Autori arhitektonskog rešenja predstavljenih objekata su arhitekte Aleksandar Bajić i Predrag Finci, obojica članovi Hausing Centra. Autorski tim je, pored izrade idejnog arhitektonskog rešenja, pratio sve detalje izrade projektne dokumentacije, a potom vršio i stručni nadzor tokom izgradnje objekata.

U proces planiranja i projektovanja su, putem radionica, bili uključeni i korisnici objekata. Time je, u skladu sa željama svih učesnika, koncipirano stanovanje u prizemnim slobodno stojećim montažnim objektima izgrađenim u zoni srednje gustine. Okruženje čine pretežno individualne prizemne kuće. Poštujući kontekst okruženja projektovano je mikro urbano susedstvo, odnosno grupacija racionalno projektovanih i savremeno oblikovanih prizemnih objekata. Osnovni koncept je u funkciji kvaliteta života korisnika i održivosti dobrih međuljudskih odnosa.

Stambeni objekti imaju od jedne do tri stambene jedinice. Svaka stambena jedinica ima zaseban ulaz, predbaštu i baštu sa terasom. Ukupno 16 stambenih jedinica namenjeno je smeštaju najugroženijih porodica izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji iz kolektvinog centra Varna u Šapcu. Za domaćinstva starijih izbeglica i interno raseljenih lica koji su u kolektivnom smeštaju proveli i po 20 godina.ovo je bila podrška za nov početak.

Objekti su izgrađeni je u okviru projekta „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara“ koji je finansirala Delegacija Evropske unije u Srbiji uz finansijski doprinos organizacije Hausing Centar. Ciljevi projekta bili su da pospeši socijalnu inkluziju lica smeštenih u kolektivnom centru Varna i najugroženijeg lokalnog stanovništva, i da pomogne zatvaranje kolektivnog centra Varna u Šapcu. Projekat je sproveo Hausing Centar u partnerstvu sa organizacijom IDC i Gradom Šapcem.

Više o izložbi na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price