gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
15.03.2018 - SVEČANO PUŠTENA U RAD NOVOIZGRAĐENA INFRASTRUKTURA U ROMSKOM NASELJU ČERGA U DERONJAMA

Der ico 2018Dana 15. marta 2018. predsednica opštine Odžaci i predstavnici Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ministarstva saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Republike Srbije, Vlade Vojvodine i Hausing Centra svečano su pustili u rad novoizgrađeni put, vodovod i javnu rasvetu u romskom naselju Čerga u Deronjama u opštini Odžaci.

Radovi na izgradnji 432 m asfaltnog puta, 515 m vodovoda i 210 m javne rasvete izvršeni su u okviru projekta „Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u Odžacima - Da svaki Rom ima dom“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, sufinansiraju Vlada Republike Srbije i opština Odžaci a sprovode NVO Hausing Centar i opština Odžaci.

Izgradnjom infrastrukture su uslovi stanovanja 30 romskih domaćinstava sa ukupno 95 članova vidljivo unapređeni. Pored pristupa vodovodnoj mreži, javnoj rasveti i putnoj infrastrukturi, unapređena je bezbednost u naselju, pogotovo bezbednost žena i dece. Unapređeni su i higijenski uslovi u naselju razrešenjem problema zadržavanja atmosferske vode u retenziji neposredno uz stambene objekte. Izgradnjom infrastrukture omogućena je i legalizacija svih stambenih objekata u naselju, i dalje plansko širenje naselja.

Izgradnja ove infrastrukture je rezultat višegodišnje posvećenosti opštine Odžaci, Evropske unije, Vlade Republike Srbije i Hausing Centra da unaprede uslove stanovanja Roma. Opština Odžaci je u periodu 2013-2016 bila jedna od 20 opština uključenih u TARI projekat Evropske unije (IPA 2012), koji je pružio podršku formiranju mobilnih timova, usvajanju lokalnih akcionih planova i izradi projektne dokumentacije što je sve omogućilo pristup sredstvima iz fondova IPA 2013 i realizaciju planiranih radova.

Sprovodjenjem ove inicijative Opština Odžaci i Hausing Centar predstavljaju pozitivan primer i ostalim lokalnim samupravama u Srbiji, kako na uspešan način prepoznavati i odgovarati na izazove na lokalnom nivou.

Vrednost izvedenih radova je oko 160.000 evra. Projekat je deo sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija podržavajući pobolјšanje životnih uslova Roma u Srbiji u ukupnoj vrednosti od oko 9 miliona evra.

footer

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price