gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
20.11.2017 - U BAČKOM GRAČACU ODRŽANA TRIBINA POVODOM RASELJAVANJA PORODICA IZ PODSTANDARDNOG NOVOG NASELJA

Hausing centar je 17.11.2017. asistirao Opštinskoj upravi Odžaci u organizaciji tribine u Bačkom Gračacu povodom izgradnje osam stambenih objekata na teritoriji ove mesne zajednice u cilju raseljavanja porodica iz podstandardnog Novog naselja u Bogojevu. Izgradnja je deo projekta “Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u opštini Odžaci – Da svaki Rom ima dom“ koji pored ostalog, predviđa izgradnju 34 stambene jedinice u pet mesnih zajednica na teritoriji opštine Odžaci - Bogojevo, Karavukovo, Bački Brestovac, Bački Gračac i Lalić.

Sastanak je organizovan u prostorijama mesne zajednica Bački Gračac. Na tribinu su pozvani meštani koji žive u okolini opredeljenih parcela za izgradnju budućih objekata. Igrom slučaja svi pripadnici primajuće zajednice iz neposrednog okruženja su se doselili nakon ratova u Hrvatskoj i Bosni kao izbeglice i raseljena lica i kroz zajedničke programe opštine Odžaci i partnerskih organizacija dobili stambene objekte na korišćenje i u vlasništvo.

Ispred opštinske uprave tribini su prisustvovali Latinka Vasiljković, predsednica Opštine, Snežana Grujičić, načelnica odeljenja za društvene delatnosti i Andrija Đurić, romski koordinator. Hausing Centar je obezbedio tehničku podršku, prigodnim kratkim filmovima i 3D prikazima izgleda budućih objekata. Takođe, predsednica Branislava Žarković je prisutne članove primajuće zajednice upoznala sa projektom, dosadašnjim tokom i planovima.

Saznanje da će im se uskoro doseliti nove komšije iz romske zajednice, među meštanima nije primljeno sa odobravanjem. Iako su i sami doživeli progon sa svojih ognjišta, prisutni nisu imali razumevanja za rešavanje stambenih pitanja svojih sugrađana iz romske zajednice. Par govornika se izdvojilo iz grupe sa jasnim stavovima da su protiv naseljavanja romskih porodica, najviše zbog pitanja njihovih izvora prihoda, higijene, „drugačije“ kulture stanovanja i ostalih stereotipnih pogleda na romsku zajednicu. Po njihovim rečima, potrebno je rešiti stambena pitanja žitelja Novog naselja, ali ne u njihovom komšiluku.

U otvorenom razgovoru je pokušano da se ukaže na to da je potrebno pružiti ruku podrške i prijateljstva, a da će se svi korisnici proći kroz radionice koje će biti posvećene prilagođavanju na nove stambene uslove. Apostrofirano je da će se korisničke porodice ugovorima obavezati da poštuju pravila stanovanja i da zbog eventualnih kršenja mogu snositi sankciju iseljavanja. Takođe je rečeno da su opredeljene parcele neke od malobrojnih slobodnih infrastrukturno opremljenih parcela u vlasništvu opštinske uprave kao da je kompletan proces raseljavanja bio dobrovoljan i da je osam porodica izabralo Bački Gračac kao mesto njihovog budućeg stanovanja.

Sastanak je pokazao da je potrebno nastaviti rad sa primajućim zajednicama, kako bi se uticalo na menjanje ukorenjene stereotipne slike. Tribine su planirane i u ostalim mesnim zajednicama kao redovna aktivnost u okviru implementacije projekta.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price