gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
25.9.2017 - Mladi profesionalci iz oblasti stanovanja iz Amsterdama u poseti Hausing Centru

Grupa od 20 mladih profesionalaca iz Amsterdama koji se na različite načine bave pitanjima stanovanja, posebno socijalnog stanovanja, posetila je Hausing Centar, sa željom da razmeni iskustva u oblasti stanovanja u Srbiji i Holadniji i da sazna više o radu Hausing Centra. Nakon par uvodnih prezentacija o radu Hausing Centra i realizovanim projektima, otvorena je živa i interesantna debata.

Gosti su želeli da znaju više detalja o sistemu socijalnog stanovanja u Srbiji i Beogradu – kako sistem socijalnog stanovanja funkcioniše, koliki je procenat stanova koji se izdaju u subvencionisani zakup u odnosu na ukupan broj stanova, koje lokacije su opredeljene za socijalno stanovanje u Beogradu, koji su minimalni standardi za projektovanje stanova za socijalne stanovanje, kako se podržava socijalna integracija korisnika, isl. Takodje, interesovalo ih je i kako se Hausing Centar finansira, kakvu socijalnu ulogu ima Hausing Centar kao udruženje, itd. Bilo je naravno reči i o izbegličkoj krizi i kako je grad Amsterdam odgovorio na nju u sferi stanovanja.

Amsterdam ima razvijen sistem socijalonog stanovanja. Preko 40% stambenog fonda se izdaje u zakup, 40% je za prodaju pod povoljnim uslovima a samo 20% namenjeno tržištu. Svaki investitor ima obavezu da ove procente poštuje prilikom izgradnje novih stanova. Uprkos tome stanovnici protestvuju, tražeći da broj stanova za subvencionisani zakup bude mnogo veći nego što jeste. Kampanja “Housing for All” koju je 2016 inicirala Housing Europe urodila je plodom i generisala konkretne predloge vezane za masovniju izgradnju javnog, socijalnog i zadružnog stanovanja.

Nadamo se da će jednog dana i Grad Beograd i Republika Srbija uvideti koliko je socijalno stanovanje važno za socijalnu inkluziju i kompaktnost zajednica.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price