gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
16.9.2017 - STUDIJSKA POSETA BUGARSKOJ U OKVIRU PROJEKTA „ŠIRENJE MODELA SOCIJALNIH USLUGA u ZAJEDNICI" (ERASMUS+)

Peti po redu susret partnerskih organizacija na projektu ERASMUS+ „Širenje modela socijalnih usluga u zajednici“ je održan u periodu od 12. do 16 septembra. 2017. u mestu Pravec u Bugarskoj. Tokom studijske posete imali smo priliku da se bliže upoznamo sa lokalnim kontekstom u Bugarskoj i primerima dobrih praksi unapređenja života korisnika koji pripadaju socijalno ugroženim kategorijama.

Sa našim partnerima razgovarali smo tokom tih dana o mnogim temama koje su nam zajedničke - jedna od njih je bio i uticaj arhitektonskih rešenja na nivo socijalne integracije osetljivih grupa. Posetili smo Centar za socijalnu integraciju i rehabilitaciju - porodični smeštaj za decu ometenu u razvoju izgradjen u okviru EU programa namenjenog deinstitucionalizaciji usluga socijalne zaštite. Na konkretnom primeru ove institucije smo još jednom potvrdili da kvalitet arhitektonskog rešenja značajno utiče na kvalitet priužene usluge u zajednici. Ovaj centar, u kome živi 15 korisnika sa invaliditetom a zaposleno je još toliko osoblja je projektovan po modelu sličnih centara izgradjenih u Holandiji. Pored smeštaja, korisnicima su pružene mogućnosti za kontakt sa zajednicom, dnevne aktivnosti, učenje i rad.

Pored ostalih institucija i primera dobre prakse obišli smo i objekat za zaštićeno stanovanje “Sveti Ivan Rilski čudotvorac” u Pravecu – model socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima prilagodjen kontekstu u Bugarskoj. Saznali smo da Ministarstvo rada i socijalne politike Bugarske planira širenje ovog koncepta u većoj razmeri. Konstatovali smo da postoje sličnosti i razlike izmedju naša dva modela stambenog zbrinjavanja najugroženijih gradjana i da bi paralelna analiza usluge pomogla njenom unapredjenju u obe države.

U studijskoj poseti učestvovali su predstavnici partnerskih organizacija: Fundacion Escuela de Solidaridad Granada, Španija; Cooperative Sociale Artemide, Latiano, Italija; Organizata Shqiptare e Urdhrite te Maltes, Skadar, Albanija; Ekologichno Sdruzhnie Prebalkan, Sofija, Bugarska ; Mary Seacole Housing Association, Luton, Velika Britanija i Housing Center, Beograd, Srbija.

Sledeći sastanak je zakazan za prvu nedelju novembra 2017. godine u Granadi, Španija.

Projekat “Širenje modela socijalnih usluga u zajednica” je finansiran sredstvima EU u okviru programa ERASMUS+.

 
wha2014Â
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico
Â
WHA-14-15-Banner
Â
IPA2012
baner pomoc poplave srp
 Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price