gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
12.6.2017 - STUDIJSKA POSETA SRBIJI U OKVIRU PROJEKTA „ŠIRENJE MODELA SOCIJALNIH USLUGA U ZAJEDNICI"

ESVS icoHausing Centar je od 05. do 09. juna bio domaćin četvrtom susretu partnerskih organizacija u okviru projekta ERASMUS+ „Širenje modela socijalnih usluga u zajednici“. Naši prijatelji iz inostranstva su kroz radnu posetu imali prilike da se upoznaju sa radom organizacije Hausing Centar, našim partnerstvima sa nadležnim institucijama i primerima dobre prakse unapređenja života korisnika koji pripadaju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Učesnici studijske posete su bili predstavnici svih organizacija angažovanih na projektu: Fundacion Escuela de Solidaridad,Granada, Španija; Cooperative Sociale Artemide, Latiano, Italija; Organizata Shqiptare e Urdhrite te Maltes, Skadar, Albanija; Ekologichno Sdruzhnie Prebalkan, Sofija, Bugarska; Mary Seacole Housing Association, Luton, Velika Britanija i Hausing Centar, Beograd, Srbija kao domaćin posete.

Studijska poseta bila je prilika za razgovore i razmenu iskustava. Partnerske organizacije su bile u prilici da se upoznaju i sa delom našeg dugogodišnjeg rada u tri različite opštine/grada u Srbji - u Beogradu, Šapcu i Obrenovcu:

U Beogradu je organizovana poseta Prihvatilištu za odrasla i stara lica kako bi gosti iz inostranstva stekli utisak o položaju i načinu na koji se institucionalno brine o beskućnicima u Srbiji. Takođe su imali prilike da posete Društveni Centar za migrante u Borči koji je osnovan i radi pod pokroviteljstvom organizacije ADRA i Međunarodnim Komitetom Spasa.

Gradska uprava grada Šapca je organizovala prijem za sve učesnike i prezentaciju na kojoj je predstavljen rad lokalne samouprave, rad Centra za socijalni rad Šabac i postignuća organizacije CARITAS Šabac na polju razvoja socijalnog preduzetništva za osobe sa invaliditetonm, kao i zajednički projekti Grada Šapca i Hausing Centra. Gospođa Dora Fanelli je predstavila projekat Erasmus+. Skupu su prisustvovali lokalne novinarske ekipe, tako da su prezentacije bile medijski propraćene. Tokom terenskog obilaska članovi partnerskih organizacija su mogli da upoznaju sa korisnicima objekta izgrađenog u okviru Socijalnog Stanovanja u Zaštićenim uslovima (projekat koji je sprovodio Hausing Centar u okviru programa “Podrška izbeglicama, interno raseljenim licima i povratnicima po redamisiji”), Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama pod vođstvom CARITAS organizacije i obiđu montažnu kuću porodice Antonić, izgrađenu u okviru projekta “Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji”. Svi projekti su finansirani od strane Evropske unije.

U svečanoj sali opštine Obrenovac predstavnicima partnerskih organiziacija je prikazan film o poplavama koji su zadesile Obrenovac u maju 2014. Nakon toga je sledio obilazak objekta za porodicu Milanković koji je izgrađen u okviru projekta “Nastavak podrške u obnovi kuća i ekonomskoj revitalizaciji poplavljenih područja u Srbiji”.

Naši gosti su takođe imali prilike i da se upoznaju sa znamenitostima Beograda kroz druženje i edukaciju.

Projekat “Širenje modela socijalnih usluga u zajednica” je finansiran sredstvima EU u okviru programa ERASMUS+.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price