gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
28.4.2017 - HAUSING CENTAR NA 39 SALONU ARHITEKTURE

Salon icoNa ovogodišnjem, 39. Salonu arhitekture, koji je pod tematskim nazivom “U realnosti!!” održan od 29. marta do 30. aprila 2017. u Beogradu predstavljen je projekat Hausing Centra realizovan tokom 2016. godine – objekat za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Šapcu. Novoizgradjeni objekat sa 36 stanova namenjen je smeštaju najugroženijih porodica izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji koje su bile smeštene kolektvinom centru Varna u Šapcu.  Za mahom jednočlana domaćinstva starijih izbeglica i interno raseljenih lica koja su u kolektivnom smeštaju provela i po 20 godina.ovo je bila podrška za nov početak,

Autori arhitektonskog rešenja objekta su arhitekte Djordje Smiljković, Predrag Finci, Aleksandar Bajić i Branislava Žarković, svi članovi Hausing Centra. Autorski tim je, pored izrade idejnog arhitektonskog rešenja, pratio sve detalje izrade glavnog projekta, a potom i vršio stručni nadzor tokom izgradnje objekta. Ono što je interesantno je da su prilikom izrade idejnog rešenja uvažene želje korisnika izražene tokom konsultativnih radionica. Volumen i osnovna koncepcija objekta su proistekli iz nastojanja da se, u skladu sa predlozima budućih stanara, vizuelno i prostorno neutrališe blizina groblja koje se nalazi u neposrednoj blizini objekta.

Objekat za Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Šapcu izgrađen je u okviru projekta „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara“ koji je finansirala Delegacija Evropske unije u Srbiji uz finansijski doprinos organizacije Hausing Centar. Ciljevi projekta bili su da pospeši socijalnu inkluziju lica smeštenih u kolektivnom centru Varna i najugroženijeg lokalnog stanovništva, i da pomogne zatvaranje kolektivnog centra Varna u Šapcu. Grad Šabac je za izgradnju objekta obezbedio infrastrukturno opremljeno zemljište na lokaciji Kamenjak u centralnom delu Šapca, izradio urbanističku dokumentaciju i izdao sve potrebne dozvole. Komesarijat za izbeglice i migracije koordinirao je proces zatvaranja kolektivnog centra Varna. Centar za socijalni rad Šabac je preuzeo obavezu da upravlja objektom i pruža kontinualnu podršku u procesu socijalne integracije korisnika.

Projekat je sproveo Hausing Centar u partnerstvu sa organizacijom IDC, a deo je sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija podržavajući pobolјšanje životnih uslova prisilnih migranata - "Za bolјi život", u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra.

Više o izložbi na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs

 
wha2014Â
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico
Â
WHA-14-15-Banner
Â
IPA2012
baner pomoc poplave srp
 Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price