gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
17.11.2015 - SVEČANA PREDAJA UGOVORA O VLASNIŠTVU KORISNICIMA U BUJANOVCU

Buja icoDana 17. novembra 2015. Ambasador Evropske unije u Republici Srbiji gospodin Michael Davenport, predsednik opštine Bujanovac gospodin Nagip Arifi i predsednica Hausing Centra Branislava Žarković svečano su uručili ugovore o vlasništvu nad montažnim objektima za 10 korisničkih porodica čime je  zvanično obležen završetak projekta u Bujanovcu.

Montažni objekti su izgrađeni u okviru projekta Podrška u zatvaranju kolektivnih centara kroz unapređenje uslova života izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji iz predpristupnih fondova IPA 2012, uz finansijski doprinos organizacije Hausing Centar. Ciljevi projekta su da pospeši socijalnu inkluziju socijalno ugroženih lica i porodica izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji smeštenih u kolektivnim centrima i najugroženijeg lokalnog stanovništva, i da doprinese zatvaranju kolektivnih centara na teritoriji opštine Bujanovac.

NVO Hausing Centar u partnerstvu sa Inicijativom za razvoj i saradnju IDC, sprovođenjem ovog projekta pored izgradnje montažnih objekata, svakoj porodici pružio je i pomoć u pribavljanju svih neophodnih dozvola i obavljanja administrativne procedure vezane za priključenje objekata na infrastrukturu.

Korisnici su 10 socijalno ugroženih porodica interno raseljenih lica koje su izbegle sa Kosova 1999. godine, od kojih je 8 romskih porodica iz KC Salvatore i 2 porodice iz KC Stara ciglana na teritoriji opštine Bujanovac. Korisnici su postali vlasnici objekata koji su izgrađeni na njihovom zemljištu,čime se stiču uslovi za kvalitetan i dostojanstven život. Korisničke porodice uključene u projekat pokrile su troškove pribavljanja zemljišta, izdavanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole kao i troškove priključenja na infrastrukturu. Sve kuće su opremljene osnovnom opremom i nameštajem.

Vrednost radova na izgradnji i opremanju objekata je oko 185.000 Evra. Gradnja je završena u julu, ključevi objekata su predati korisnicima u septembru i porodice su započele proces useljenja koji zavisi od dinamike priključenja objekata na elektromrežu.

Ovaj projekat je deo sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija Podrška Evropske unije poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara – “Za bolji život“, u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra.

IPA12-official-HC-IDC-Srp

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price