gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
05.10.2015 - SAOPŠTENJE ZA JAVNOST HAUSING CENTRA POVODOM SVETSKOG DANA LJUDSKIH NASELJA (WORLD HABITAT DAY)

Hausing Centar - centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa iz Beograda povodom svetskog dana ljudskih naselja (World Habitat Day) 2015. želi da skrene pažnju na značaj javnih prostora za kvalitetan život svih, a posebno najugroženijih građana naših gradova.

Javni prostor je jedan od najvažnijih resursa u urbanim sredinama pre svega zato što predstavlja fizički, prostorni okvir javnog života i socijalne integracije pojedinca u društvo. Hausing Centar čvrsto veruje u to da javni prostor pripada svim stanovnicima grada, te da stoga mora biti pristupačan svim građanima bez obzira na pol, starost, imovinsko stanje ili fizičku sposobnost. U zajednici koja je socijalno odgovorna intervencijama u javnom prostoru kojima se oni preuređuju i oživljavaju unapređuje se kvalitet života građana, posebno onih najugroženijih, i stvaraju fizički uslovi za njihovo uključivanje u javni život zajednice.

Hausing Centar takođe veruje da o korišćenju i upravljanju javnim prostorom mora postojati širok konsenzus i da se u tom smislu mora osigurati balans između ekonomskog razvoja i javnog interesa. Stoga Hausing Centar ukazuje na neophodnost oblikovanja i upravljanja razvojem javnih prostora u participativnom maniru, uz široko učešće javnosti koje jedino obezbeđuje artikulaciju javnog interesa. Zato podsećamo odgovorne institucije na obavezu uključivanja građana u procese donošenja odluka vezanih za javni prostor, pružamo podršku incijativama čiji je cilj zaštita javnog interesa u ovoj oblasti i ohrabrujemo građane da javne prostore slobodno i radosno koriste, ali i da kroz aktivizam preuzmu odgovornost za njegovo oblikovanje.

Ovim saopštenjem Hausing Centar se pridružuje stotinama organizacija širom sveta koje obeležavaju svetski dan ljudskih naselja čiji je moto za 2015. godinu Javni prostori za sve.

Tim Hausing Centra, 5.10.2015.

 

O SVETSKOM DANU NASELJA

Ujedinjene nacije proglasile su prvi ponedeljak u oktobru za svetski dan ljudskih naselja. Svrha svetskog dana ljudskih naselja je da ukaže na stanje u kom se nalaze naši gradovi i na osnovno pravo svih na adekvatno stanovanje. Ovim danom podseća se i na to da svi imamo moć i odgovornost da oblikujemo budućnost naših gradova. 

Svetski dan ljudskih naselja ustanovila je Generalna Skupština Ujedninjenih Nacija 1985. godine. Svake godine Svetski dan ljudskih naselja u znaku je različite teme vezane za održive razvojne politike i obezbeđivanje adekvatnog stanovanja za sve, a koju biraju Ujedinjene Nacije.

Svetski dan ljudskih naselja 2015. obeležiće se širom sveta 5. oktobra 2015. Sa motom Javni prostori za sve, sa sledećim ciljevima:

  1. Podizanje svesti o neophodnosti javnih prostora i ulica koje su dobro osmišljene i kojima se upravlja odgovorno.
  2. Razvoj procesa i instrumenata za osiguravanje da su javni prostori pogodni i bezbedni za žene i decu, starije osobe i osobe sa inavliditetom.
  3. Povećanje socijalne kohezije zajednice i bezbednosti za sve građane kroz aktivnosti i događanja koja se održavaju u javnim prostorima i na ulicama.
  4. Doprinos dijalogu o javnim politikama koje se fokusiraju na širok spektar tema vezanih za integraciju javnih prostora i ulica u urbanističko planiranje.
  5. Identifikovanje tema vezanih za razvoj kapaciteta i politika u kojima UN, a posebno UN Habitat mogu dati značajan doprinos.
  6. Identifikovanje ključnih aktera u urbanim okruženjima i aktivno uključivanje istih u diskusiju koja nudi rešenja za pitanja održivog razvoja, posebno u vezi sa temom Javnih prostora i ulica.
  7. Doprinos sprovođenju predloženih Ciljeva Održivog Razvoja, posebno Cilja 11, tačka 7. i zaključcima postignutim na Habitat III Konferenciji.
 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price