gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
13.8.2015 - ZAVRŠENA IZGRADNJA 9 MONTAŽNIH KUĆA ZA PORODICE IZ KOLEKTIVNIH CENTARA U BUJANOVCU

Buja-icoPrimopredajom 9 izgradjenih montažnih objekata (8 u Bujanovcu i 1 u Smederevu) obeležen je završetak radova na izgradnji i početak radova na infrastrukturnom opremanju objekata. Korisničke porodice (od kojih 8 porodica interno raseljenih Roma) su od 1999. godine kao interno raseljena lica smeštene u kolektivnim centrima u Bujanovcu.

Primopredaja je izvršena između izvodjača radova preduzeća Domtera iz Ivanjice, korisničkih porodica i arhitekata Hausing Centra. U skadu sa potpisanim Ugovorom o donaciji, korisničke porodice će u roku od dva meseca od primopredaje o svom trošku izvršiti povezivanje objekata na infrastrukturu i potom napustiti kolektivne centre. Ukupno 45 lica, od kojih 15 maloletne dece, će nakon 16 godina provdenih u kolektivnim centrima ostvariti uslove za dostojanstven život.

Zemljište za izgradnju objekata, lokacijsku i građevinsku dozvolu obezbedile su o svom trošku korisničke porodice, koje će nakon uknjižbe objekata i formalno postati njihovi vlasnici. Sredstva za izgradnju objekata, u iznosu od 175.000 Evra, su donacija Evropske Unije. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije koordinira proces zatvaranja kolektivnih centara u Bujanovcu i Srbiji. Projekat sprovodi Hausing Centar, u partnerstvu sa Inicijativom za razvoj i saradnju IDC. Arhitekte Hausing Centra i pravnici IDCa su pružili intezivnu podršku korisničkim porodicama da donesu odluku o napušanju kolektivnih centara kroz ovaj projekat, da uđu u posed zemljišta na kome je moguća gradnja i da na svoje ime i o svom trošku pribave sve potrebne dozvole. U participativnom procesu, poštujući inpute korisnika, arhitekte Hausing Centra omogućile su da dizajn objekata bude u skladu sa potrebama i željama korisnika.

Objekti su izgrađeni u okviru projekta „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji iz predpristupnih fondova IPA 2012. Cilj projekta je da pospeši socijalnu inkluziju izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji smeštenih u kolektivnim centrima i da pomogne zatvaranje kolektivnih centara u Srbiji. Zvanično useljenje u objekte planirano je za kraj septembra 2015.

IPA12-official-HC-IDC-Srp

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price