gototopgototop
ENG
  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
22.6.2015 - PREDSTAVNICE HAUSING CENTRA UČESTVOVALE NA KONFERENCIJI O BESKUĆNIŠTVU U ORGANIZACIJI EVROPSKE MREŽE FEANTSA

U periodu od 18.06.2015. do 20.06.2015. Branislava Žarković i Milena Timotijević, kao predstavnice Hausing Centra, učestvovale su u konferenciji Beskućništvo, lokalni fenomen sa evropskom dimenzijom – Ključni koraci ka povezivanju zajednica sa Evropom, u organizaciji FEANTSA, evropske mreže organizacija koje se bave beskućništvom. Konferencija se odvijala u prostorijama Pariske gradske kuće, ali i na više lokacija na teritoriji Pariza gde su organizovani prateći radni sastanci, radionice i obilasci postojećih servisa namenjenih beskućnicima.

Cilj konferencije bio je da poveže evropske i lokalne stvarnosti na polju beskućništva, kako bi utrla put ka donošenju efektivne politike beskućništva na nivou Evropske unije. Više od 300 stručnjaka iz ove oblasti diskutovalo je o primerima dobre prakse i analiziralo ulogu Evrope u borbi protiv beskućništva. Ključno pitanje o kojem se razgovaralo bilo je povezanje aktera na različitim nivoima – lokalnim, regionalnim, nacionalnim i evropskim – kako bi se beskućništvu zadao odlučujući udarac. Među ključnim temama našli su se i sloboda kretanja i beskućništvo, nacionalne strategije o beskućništvu, korišćenje strukturalnih i investicionih fondova EU, modeli javnog finansiranja, međunarodni pravni instrumenti, beskućništvo među mladima, veza porodičnog nasilja i beskućništva, statistika i praćenje beskućništva, tržište nekretnina, spavanje na ulici, zdravstvena zaštita i model “Housing First” (Stanovanje na prvom mestu).

Kao što je slučaj u većem delu EU, beskućništvo i u Francuskoj predstavlja veliki izazov. Oko 3,6 miliona ljudi u Francuskoj suočava se sa beskućništvom ili nekim stepenom stambene isključenosti. U periodu od 2001. godine, broj beskućnika porastao je za 50%. Akteri na svim nivoima rade na rešavanju ove situacije. Ove godine, Grad Pariz je otpočeo svoj novi petogodišnji akcioni plan. Društveni eksperimentalni projekat koji se odvija na nacionalnom nivou pod nazivom “Un Chez Soi d’Abord” postiže zadivljujuće rezultate u suzbijanju beskućništva u slučajevima najkompleksnijih zdravstvenih potreba i potreba za podrškom, koristeći model “Housing First”. Ova konferencija pružila je priliku da se francuska situacija razmotri iz evropske perspektive i mogućnost da se učesnici zajednički osvrnu na izazove i obaveze prema u budućnosti.

Hausing Centar je na konferenciji predstavio svoje desetogodišnje iskustvo u razvoju modela Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, modela koji je po svom karakteru i strukturi sličan Housing First modelu. Budući da je u okviru modela Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima u Srbiji već izgrađeno preko 2000 stanova Hausing Centar je ostalim učesnicima preneo relevantan primer dobre prakse, koji Srbiju pozicionira rame uz rame uz druge Evropske zemlje koje za najugroženije razvijaju stanovanje praćeno dodatnom podrškom.

Među ključnim govornicima na konferenciji bili su pariska savetnica za društvena pitanja, Dominique Versini; gradonačelnik 4. pariskog arondismana, Christophe Girard; francuski međuministarski Delegat za skloništa i pristup stanovanju, Sylvain Mathieu; predsednik organizacije FNARS, Louis Gallois; Evropska komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, Marianne Thyssen; članica Evropskog parlamenta, Sylvie Goulard; generalni direktor fondacije Abbé Pierre, Christophe Robert; luksemburška Ministarka za porodična pitanja i integraciju, Corinne Cahen; zamenica gradonačelnika Atine za društvenu solidarnost, socijalnu zaštitu i jednakost, Maria Stratigaki; generalni direktor za socijalnu inkluziju i socijalne politike italijanskog Ministarstva rada i socijalne politike, Raffaele Tangorra, i predsednik i izvršni direktor Kanadske nevladine organizacije Alijanse za okončanje beskućništva, Tim Richter.

U prilogu se nalaze zaključci sa konferencije formulisani u vidu Pariske deklaracije.

pdf-64 Parisku deklaraciju možete preuzeti ovde 

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price