gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
25.5.2015 - Hausing Centar prenosi saopštenje za medije specijalne izvestiteljke UN za stanovanje

BEOGRAD (25. maj 2015.) – Srbija je doživela ogromne izazove u poslednje dve decenije, a trenutno se suočava sa strukturnim prilagođavanjem, visokom stopom nezaposlenosti i siromaštvom. Sve ovo je stvorilo stambenu krizu na koju je neophodno hitno reagovati. “Srbiji je hitno potreban nacionalni zakon o stanovanju koji podstiče nediskriminaciju i inkluziju u saglasnosti sa njenim međunarodnim obavezama vezanim za ljudska prava. I kada se usvoji, taj zakon se mora sprovesti bez odlaganja,” izjavila je specijalna izvestiteljka UN-a za pravo na adekvatno stanovanje Leilani Farha.  

Početkom 1990-tih, ogroman društveni stambeni fond u Srbiji je privatizovan i stanovi su prodati pojedincima i porodicama po simboličnim cenama, što objašnjava visoku stopu vlasništva nad kućama i stanovima. Međutim, vlasništvo nad nepokretnosti u ovom kontekstu ne garantuje adekvatne uslove stanovanja. “I vlasnici stanova i podstanari su jednako naglasili da su računi za struju, grejanje ili drugi troškovi jednostavno nepriuštivi. Neki podstanari su primili obaveštenje o iseljenju zbog neizmirenih obaveza”, naglasila je izvestiteljka.

Poseta specijalne izvestiteljke Srbiji je došla u idealnom trenutku kada je u izradi nacionalni zakon o stanovanju. “Ovaj novi zakon mora ozbiljno uzeti u obzir pitanja dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti stanarskog prava za sve, posebno za ugrožene grupe. Zakon mora biti čvrsto utemeljen u međunarodnom pravu i standardima vezanim za poštovanje ljudskih prava”, naglasila je gospođa Farha.

“Po mom mišljenu, neka značajna stambena pitanja iz prošlosti su ostala nerešena. Uslovi u kojima žive Romi su šokantni i dalje im preti iseljenje sa razornim posledicama. Ukoliko se i dalje dopusti ovakva situacija to samo može pogoršati diskriminaciju, stigmatizaciju i isključenost,” istakla je Leilani Farha. Iako je ostvaren istinski napredak u odnosu na izbeglice i interno raseljena lica, ciljani programi su i dalje od ključnog značaja. Adekvatni uslovi stanovanja igraju važnu ulogu u socijalnoj inkluziji i predstavljaju kamen temeljac u uživanju svih drugih ljudskih prava. 

Specijalna izvestiteljka se takođe upoznala sa veoma lošim uslovima stanovanja ostalih osetljivih grupa koje imaju različite stambene potrebe, kao što su osobe sa invaliditetom, mladi, stare osobe, žene žrtve porodičnog nasilja, kao i migranti i izbeglice iz Afrike i Bliskog istoka.

Ekspertinja za ljudska prava je navela da sudovi u Srbiji tek treba da prihvate međunarodno pravo i da nisu obezbedili pristup pravnim lekovima za kršenje prava na adekvatne uslove stanovanja. “Ovo je veoma zabrinjavajuće. Srbija ima obavezu da obezbedi da stanovanje bude zaštićeno kao zakonsko pravo koje svako može zahtevati, a posebno najugroženiji,” istakla je izvestiteljka.

Specijalna izvestiteljka je završila prvi deo svoje posete Srbiji, uključujući i Kosovo*, koji je obuhvatio posete Beogradu, Pančevu, Obrenovcu, Novom Pazaru i Kraljevu. U periodu od 18. do 25. maja, izvestiteljka se sastala sa državnim zvaničnicima i predstavnicima lokalne samouprave, nezavisnim ustanovama, uključujući kancelariju Zaštitnika građana, civilno društvo, akademike i predstavnike međunarodne zajednice. Gospođa Farha je imala priliku da čuje potresna svedočenja stanara socijalnih stanova, neformalnih naselja, ustanova za osobe sa invaliditetom, privatnog smeštaja i prihvatilišta za beskućnike.

Specijalna izvestiteljka će predstaviti neke od ključnih nalaza i preporuku na današnjoj konferenciji za novinare. Izvestiteljka će podneti završni izveštaj Savetu za ljudska prava u martu 2016. 

(*)Svako spominjanje Kosova je u potpunoj saglasnosti sa Rezolucijom 1244 (10.juni 1999) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija: http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=S/RES/1244(1999)

pdf-64 Izveštaj specijalne izvestiteljke UN za pravo na adekvatno stanovanje možete preuzeti ovde

pdf-64 Izjavu za medije možete preuzeti ovde

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price