gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
12.05.2015 - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "GODINA OBNOVE"

izlozba icoIzložba fotografija na otvorenom pod nazivom "Godina obnove" održana od 05.-12.05.2015. na Kalemegdanskoj tvrđavi predstavila je malu retrospektivu dostignuća tokom sprovođenja Programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji. Posetioci parka Kalemegdan i dobro poznatog Savskog šetališta mogli su da se tokom trajanja ove izložbe upoznaju sa osnovnim ciljevima i postignutim rezultatima ovog programa godinu dana nakon velikih poplava.  Na 15 izložbenih panoa i 45 printova velikog formata između ostalog su predstavljene fotografije korisnika, obnovljenih privatnih i javnih objekata, poljoprivrednih gazdinstava malih preduzeća kao i lične priče pojedinih korisničkih porodica.

Hausing Centar je ovom projektu dao svoj doprinos realizujući komponentu „Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji" u opštinama Bajina Bašta, Loznica, Šabac i Šid, u partnerstvu sa organizacijom Arbeiter Sameriter Bund (ASB). Tokom prvih godinu dana u ovim opštinama izgrađena su 22 nova montažna objekta i obnovljeno je 91 domaćinstvo.

Projekat se odnosio na izgradnju kuća za porodice koje su ostale bez svojih domova i obnovu kuća koje su oštećene tokom majskih poplava. Projektom su obuhvaćene porodice iz najranjivijih društvenih grupa, odabranih kroz utvrđenu metodologiju, kako bi pomoć došla do onih kojima je najpotrebnija. S obzirom da su porodice tokom poplava mahom gubile i imovinu, sve nove kuće kompletno su opremljene nameštajem i kućnim aparatima, dok je porodicama čiji su objekti sanirani donacijom pojedinih elemenata nameštaja i aparata nadoknađeno ono što je izgubljeno. Za mnoge od njih stvoreni su i bolji uslovi stanovanja nego ranije.

Program pomoći poplavljenim područjima finansirala je Evropska unija, a sve aktivnosti su planirane u bliskoj saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Republike Srbije. Program je sproveden u 24 opštine koje su pogođene poplavama - Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid, a pomoć je pružena u vidu izgradnje privatnih kuća, obnove kuća, obnove javnih objekata kao i pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima, preduzetnicima i malim preduzetnicima. U realizaciji programa učestvovale su Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), kao i organizacije Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) u partnerstvu sa Hausing Centrom, Danski savet za izbeglice (DRC) i Help - Hilfe zur Selbsthilfe e.V.

Logo projekta

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price