gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
28.02.2015 - OBNOVLJENO 111 KUĆA OŠTEĆENIH POPLAVAMA
jamena ico

Gradeći snažna partnerstva, mobilišući svoje stručne i tehničke kapacitete i oslanjajući se na svoje desetogodišnje iskustvo, Hausing Centar je za 7 месеci uspešno sproveo obnovu i rekonstrukciju 111 kuća oštećenih poplavama u maju 2014, u četiri opštine u Srbiji – u Bajinoj Bašti, Šapcu, Šidu i Loznici. Projektom „Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji“ koji je Hausing Centar sproveo u partnerstvu sa Arbeiter Sameriter Bund (ASB)uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbijiobezbeđena su trajna stambena rešenja najugroženijim porodicama kroz obnovu 91 oštećene kuće i izgradnju 20 novih montažnih kuća. Sve korisničke porodice su, pored pomoći u obnavljanju ili izgradnji kuća, dobile i potreban nameštaj i belu tehniku. Vrednost radova koje je Hausing Centar izvršio iznosi oko 927,000.00 Evra.

Hausing Centar je obnovom obuhvatio ukupno 111 najugroženijih domaćinstava (409 lica) u pomenutim opštinama i to porodice nepovoljnog socio-ekonomskog statusa, čiju vulnerabilnost pojačavaju i drugi faktori ugroženosti: invaliditet, godine starosti, hronična bolest ili gubitak radne sposobnosti nekog od članova, samohranost, veći broj maloletne dece i zavisnih članova domaćinstva, loši uslovi stanovanja, pripadnost manjinskoj ili diskriminisanoj populaciji.

Primenjujući odgovarajuću metodologiju HC je osigurao da podrška dosegne domaćinstva pogodjena poplavama koja su u najvećem riziku od socijalne isključenosti, o čemu svedoče i sledeći podaci:

  • Dve trećine radno sposobnih korisnika projekta (66%) ne ostvaruje redovne prihode, a tek u svakoj četvrtoj porodici koja je uključena u projekat postoji jedan zaposleni član;
  • Prosečna primanja porodica koje su dobile pomoć su znatno ispod praga rizika od siromaštva (duplo niža), i tri puta su manja od prosečne plate na republičkom nivou;
  • Skoro 50% korisnika čine zavisni članovi domaćinstva – maloletna deca i stariji;
  • Broj samačkih domaćinstava čiji su članovi stariji od 60 godina i koji su stoga posebno ugroženi usled nevoljnog zdravstvenog i finansijskog statusa, čini 11% od ukupnog broja porodica u projektu;
  • Čak trećina porodica kojima je pružena pomoć  u obnovi kuća živelа je u uslovima koji su ispod standarda adekvatnog stanovanja, odnosno u objektima koji nisu opremljeni osnovnom infrastrukturom  (bez kupatila ili vode u objektu, ili bez struje). U okviru projekta ovim porodicama obezbeđen je pristup osnovnom standardu stanovanja kroz uvođenje sanitarnih čvorova, priključenje na kanalizacionu, vodovodnu ili elektro mrežu.

Pored četiri navedene opštine, partner na projektu ASB sproveo je obnovu kuća u još četiri opštine: Valjevo, Osečina, Ljubovija i Mali Zvornik. Za svih osam opština u kojima se sprovodi projekat kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji obezbeđeno je ukupno 3 miliona evra.


Logo projekta

1024x768 927,000.00 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE
 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price