gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
30.6.2014 - POTPISAN UGOVOR O SARADNJI NA PROJEKTU NAMENJENOM ZATVARANJU KOLEKTIVNOG CENTRA U ŠAPCU

U Šapcu su 30. juna predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Centra za socijalni rad Šabac, Hausing Centra i gradonačelnik Nebojša Zelenović potpisali Ugovor o saradnji na projektu „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u srbiji i zatvaranje kolektivnih centara“.

Projekat od februara 2014. godine realizuju nevladine organizacije Hausing Centar i  Inicijativa za razvoj i saradnju, a trajanje projekta je do februara 2016. godine. Cilj projekta je pospešivanje socijalne inkluzije socijalno ugroženih lica i porodica izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji smeštenih u kolektivnom centru Varna, kao i socijalno ugroženih porodica iz lokalne zajednice kroz dva oblika stambenih rešenja – stanove koji se dobijaju na korišćenje u okviru usluge Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima i dodelu montažnih kuća za porodice koje imaju plac u vlasništvu. Projekat će kao jedan od ključnih rezultata imati i zatvaranje kolektivnog centra Varna.

Donator sredstava potrebnih za izgradnju i opremanje objekta za Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u iznosu od 700.000 evra je Evropska unija, a Hausing centar koji realizuje projektne aktivnosti takođe finansijski učestvuje u projektu sa donacijom od 35.000 evra. Grad Šabac obezbeđuje komunalno opremljeno građevinsko zemljište za izgradnju stanova. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije koordinira proces zatvaranja Kolektivnog centra Varna koji će biti omogućen putem stambenih rešenja koje projekat predviđa, dok će Centar za socijalni rad preuzeti značajnu ulogu upravljanja objektom za Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i pružanja dodatne podrške korisnicima ovih stanova.

Objekat koji će biti izgrađen na lokaciji Kamenjak u Šapcu sadržaće 36 stanova površine od 30 do 60 kvadratnih metara, sa osnovnom opremom i nameštajem, kao i jedan zajednički boravak. Dvadeset posto stanova predviđeno je za korišćenje od strane socijalno ugroženog lokalnog stanovništva, dok je ostatak stanova namenjen potrebama izbeglih interno raseljenih lica i porodica, kao i povratnika po Sporazumu o readmisiji koji su smešteni u Kolektivnom centru Varna. Završetak izgradnje planiran je za avgust 2015. godine.

IPA12-official-HC-IDC-Sabac-Srp

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price