gototopgototop
ENG
  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
23.5.2014 - HAUSING CENTAR I HABITAT FOR HUMANITY OBIŠLI POPLAVLJENA PODRUČJA

PS icoPredstavnici Hausing Centra i partnerske humanitarne organizacije Habitat for Humanity su u petak 23. maja 2014. posetili poplavljena područja na teritoriji Grada Šapca. Cilj posete bio je sagledavanje razmera štete od poplava i dogovor sa predstavnicima gradske uprave oko upućivanja potrebne pomoći.

Na sastanku u Skupštini Grada, Ana Marinković, načelnica odeljenja za društvene delatnosti i privredu informisala je da je do sada evakuisano i smešteno u prihvatne centre oko 600 lica iz 10 naselja sa teritorije Grada - neki od njih preventivno a neki jer su im kuće poplavljene ili oštećene u poplavi. Broj lica koja su napustila svoje domove je daleko veći jer su se mnogi samoinicijativno evakuisali i smestili kod prijatelja i rođaka. Za sada se još ne za tačan broj oštećenih kuća i stepen oštećenja. Očekuje se da će najteži period tek doći, onda kada budu utvrđene dimenzije štete i kada počne sanacija oštećenja.

Na sastanku je predočeno i da je od ukupnog broja lica koja su evakuisana i smeštena u prihvatne centre u Šapcu čak 90% Romske nacionalnosti. Bilo bi interesantno saznati koliki je postotak Roma medju evakuisanim stanovništvom u drugim opštinama – da li su i tamo Romi ti koji su najizloženiji poplavama, klizištima, rušenjima usled vremenskih nepogoda i sl.

Predstavnici Hausing Centra i Habitat for Humanity su potom zajedno sa predstavnicima organizacije Caritas obišli naselje Mišar i prihvatni centar u domu kulture u kome je smešteno oko 40-50 lica iz naselja, uglavnom majke sa malom decom. Radi se o Romima starosedeocima, koji tu žive već generacijama, čije kuće su poplavljene i mnogima je moguće prići samo sa reke.

Habitat for Humanity će narednih dana razmotriti mogućnosti upućivanja urgentne pomoći koja bi tokom sledeće nedelje bila dopremljena u Srbiju i distrubuirana u najugroženija područja. 

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price