gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
8.4.2014 - POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU I SARADNJI U ŠAPCU

U Šapcu su 8. aprila predstavnici Grada Šapca, Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, šabačkog Centra za socijalni rad i Hausing centra potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji projekta „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji iz predpristupnih fondova IPA 2012 a sprovodi Hausing Centar.

Hausing centar će ovaj projekat realizovati u partnerstvu sa Inicijativom za razvoj i saradnju (IDC).  Ciljevi projekta su da pospeši socijalnu inkluziju socijalno ugroženih lica i porodica izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji smeštenih u kolektivnom centru Varna, i da pomogne zatvaranje kolektivnog centra. Korisnici projekta će biti i i socijalno ugrožene porodice iz lokalne zajednice.

Projektom će biti realizovana dva tipa stambenih rešenja:
1.  izgradnja socijalnih stanova u okviru usluge Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima (ukupno 40 stanova) i
2.  dodela montažnih kuća za porodice koje imaju plac u vlasništvu (ukupno 20 montažnih kuća).

Stambeni objekti za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima će biti izgradjeni na lokaciji Kamenjak u Šapcu. Donator sredstava potrebnih za izgradnju objekta u iznosu od 700.000 Evra je Evropska unija.  Hausing centar i IDC, koji će realizovati projektne aktivnosti, će i finansijski učestvovati sa sopstevnih 70.000 Evra. Grad Šabac će obezbediti infrastrukturno opremljeno građevinsko zemljište za izgradnju objekata, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije koordiniraće proces zatvaranja Kolektivnog centra Varna, dok će Centar za socijalni rad preuzeti značajnu ulogu upravljanja objektom za Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i pružanja dodatne podrške korisnicima ovih stanova.

Površina novoizgrađenih stanova će biti od 30 do 60 m2, i oni će biti opremljeni osnovnom opremom i nameštajem. Jedna petina izgrađenih stanova  (20%) stanova namenjena je socijalno ugroženom lokalnom stanovništvu, dok je ostatak stanova namenjen potrebama izbeglih, interno raseljenih i povratnika, smeštenih u Kolektivnom centru Varna. Završetak izgradnje planiran je u avgustu 2015. godine.

IPA12-official-HC-IDC-Sabac-Srp

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price