gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
01.12.2013 - “Hausing Centar za bolje stanovanje” – prikaz rada Hausing Centra u češkom časopisu za arhitekturu ERA21

Ugledni češki časopis za arhitekturu ERA21 objavio je u svom najnovijem broju (6, 2013) posvećenom arhitekturi socijalnog stanovanja u Srbiji prilog o radu Hausing centra. U tekstu pod naslovom „Hausing Centar za bolje stanovanje“ objavljen je razgovor sa Branislavom Žarković i Đorđem Smiljkovićem o Hausing centru, njegovom nastanku, ciljevima, misiji i postignutim rezultatima, kao i o procesu projektovanja objekata za socijalno stanovanje. U razgovoru sa Đorđem bilo je reči o socijalnoj odgovorinosti u profesiji arhitekte i o „privilegovanoj poziciji koju imaju arhitekte jer im rad na projektima socijalnog stanovanja omogućuje da veruju da svojim radom doprinose boljem društvu“. “Mislim da naša svest o socijalnoj odgovornosti potiče iz našeg dugotrajnog rada na stambenim rešenjima za različite ugrožene grupe u Srbiji - od izbeglih i raseljenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji do ugroženih grupa kao što su Romi, beskućnici, itd“.

Pod naslovom „Novi početak“ prikazane su osnove, preseci i fotografije objekta za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Leskovcu kojeg je Hausing Centar izgradio 2010. godine. „Trudimo se da primenjujemo jednostavna rešenja a da objektu pri tom damo odredjenu oblikovnu vrednost. Zanimljivo je da taj oblikovni kvalitet ima povoljan uticaj na integraciju stanara u novo okruženje. Stanari okolnih zgrada lakše prihvataju lepu zgradu pa tako i njene stanare“, rekao je Đorđe Smiljković.

Urednik ovog tematskog broja je u svojoj uvodnoj reči rekao da Srbija postaje mesto gde se istražuju nove forme socijalnog stanovanja. Pišući o socijalnom stanovanju u zaštićenim uslovima, primetio je da se nove forme provizije socijalnog stanovanja mogu videti u Housing Centru, gde tim arhitekata i drugih profesionalaca nudi svoje usluge opštinama u Srbiji ...“To je svojevrsna zamena disfunkcionalne države inicirana od male grupe profesionalaca.“

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price