gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
17.10.2013 - OTVORENO PISMO MREŽE PROTIV SIROMAŠTVA - SRBIJA

Povodom 17. oktobra, Svetskog dana borbe protiv siromaštva, Mreža protiv siromaštva – Srbija, članica Evopske mreže protiv siromaštva (EAPN), želi da ukaže na potrebu da se reformske mere u Srbiji drže u okvirima socijalno održivog razvoja.

Mreža protiv siromaštva uputila je otvoreno pismo Vladi Srbije, premijeru, predsedniku Narodne skupštine i skupštinskom odboru za rad, socijalna pitanja, zapošljavanje i borbu protiv siromaštva u kom navodi da se siromaštvo u Srbiji stalno uvećava još od samih početaka globalne ekonomske krize, a pred građanima Srbije su teške godine i postoji rizik da će teret krize i na dalje biti nepravedno raspoređen. Na ovo, kako se navodi u pismu, ukazuju iskustva zemalja koje su već nekoliko godina pod reformskim merama, i to ne samo Grčke, koja je ekstremni primer, nego i mnogih drugih zemalja predstavljenih u EAPN (Mađarske, Portugala, Rumunije, itd.), zbog čega Mreža preporučuje Vladi Srbije da uči na greškama koje su načinjene u koncipiranju reformskih programa u ovim zemljama.
Mreža u istom pismu predlaže da se Vlada Republike Srbije i drugi odgovorni donosioci odluka u vođenju reformske politike drže sledećih principa:

  1. Mere štednje treba jasno i precizno da budu povezane sa merama za povećanje investicija i zapošljavanja.
  2. Ulaganje u ljudski kapital i socijalnu koheziju je od suštinskog značaja za održivost bilo kojeg razvojnog programa. Socijalne investicije treba da budu značajan deo ukupnih investicija.
  3. Reformske mere i razvojna politika treba da budu plod širokog društvenog dogovora. Zbog toga u proces utvrđivanja ovih politika i mera treba uključiti što veći broj građana i različitih društvenih grupa, kroz angažovanje organizacija civilnog društva i svih drugih aktera koji predstavljaju građane i njihove interese.

Kliknite ovde za ceo tekst otvorenog pisma. pdfikonica

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price