gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
9.8.2013 - KONSULTACIJE O MODELU STANOVANJA I ARHITEKTONSKOM REŠENJU OBJEKATA

U periodu od 05.08.2013. do 09.08.2013. održane su konsultacije sa korisnicima projekta Unapređenje životih uslova najugroženijih Romskih porodica u Beogradu u vezi sa modelom stanovanja i predloženim arhitektonskim rešenjem u naseljima Makiš 1, Makiš 2, Kiev, Resnik i Jabučki Rit.

U okviru projekta čiji je cilj da obezbedi stambena rešenja za porodice iseljene iz neformalnog podstandardnog naselja Belville predviđen je kompleksan proces konsultacija korisnika socijalnog stanovanja kako bi se osigurala njihova participacija u dizajniranju i donošenju odluka koje se tiču arhitektonskih rešenja, ali i pospešilo zadovoljstvo projektnim rezultatima i njihova održivost.   
Jedan od koraka u ovom procesu predstavljaju i konsultacije sa korisnicima u vezi arhitektonskih rešenja modela stanovanja, izgleda objekata i stanova. Ova aktivnost preduzeta je sa ciljem da se:

  • osigura da je arhitektosnko rešenje objekta u skladu sa stambenim preferencijama, navikama i očekivanjima korisnika;
  • osigura da su stavovi zajednice za koju se objekti grade analizirani i uključeni u finalizaciju arhitektonskog rešenja;
  • demonstrira posvećenost svih strana učesnica u projektu principu participativnosti;

Tokom konsultacija korisnici su bili upoznati sa standardima vezanim za površine i izgradnju socijalnih stanova definisanim u relevantnim nacionalnim zakonima koji će biti poštovani tokom izgradnje i izbora korisnika za stanove u okviru projekta. Korisnicima su predstavljena i nova pravila vezana za termoizolaciju koja će biti primenjena prilikom izgradnje objekata u okviru projekata i koja će osigurati da stanovi budu dobro izolovani i da se ostvaruje viši stepen energetske efikasnosti. Na posletku, korisnicima su izložene alternativni 3D modeli stambenih rešenja i dizajna objekata (uključujući tu i teme kao što su spratnost objekata, materijali koji će se koristiti u izgradnji, tip fasade, alternativne strukture stanova i organizacije kuhinja, itd). Korisnici su podržani da aktivno učestvuju kroz komentare i sugestije, da izraze svoje preferencije i objasne svoje stavove. Posebna pažnja je posvećena uključivanju žena u diskusiju.


Predlozi koji su ovim putem prikupljeni od korisnika biće pažljivo analizirani od strane tima Hausing centra, a zatim i inkorporirani u finalno arhitektosnko rešenje za objekte socijalnog stanovanja u okviru projekta.

unops-drc-hc-logo

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price