gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
05.7.2013 - BUDUĆIM KORISNICIMA PREZENTOVANE LOKACIJE ZA IZGRADNJU SOCIJALNIH STANOVA U BEOGRADU

Unops icoU periodu od 02.07.2013 – 04.07.2013. Hausing Centar je održao prezentacije potencijalnih lokacija za izgradnju socijalnih stanova za korisnike novoformiranih naselja Makiš 1, Makiš 2, Kijevo, Resnik, Jabučki Rit, koji su raseljeni iz neformalnog podstandardnog naselja Belville.

Prezentacijama su pored zainteresovanih romskih porodica prisustvovali predstavnici svih partnerskih organizacija (UNOPS, Danski savet za izbeglice, Grad Beograd), kao i  predstavnici organizacija članica Platforme za ostvarivanje prava na adekvatno stanovanje.

Grad Beograd je do sada za ovu svrhu ponudio četiri lokacije na svojoj teritoriji: u Obrenovcu, Orlovskom naselju, Kijevu i Jabučkom Ritu. Predstavnici partnerskih organizacija uključenih u realizaciju projekta obišli su sve lokacije i pažljivo analizirali karakteristike lokacija sa više aspekata. Cilj analize bio je da se utvrdi u  kojoj meri lokacije ispunjavaju kriterijume vezane za pravo na adekvatno stanovanje definisane nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvom.

Prilikom analize lokacija napravljena je razlika između osnovnih,  eliminatornih uslova koje lokacije moraju ispuniti i onih sekundarnih koji ne moraju biti ispunjeni u punoj meri, a koji se mogu unaprediti. Analizirano je i vlasništvo nad ponuđenim parcelama,  status i namena zemljišta u planskoj dokumentaciji, potencijalni izvori zagađenja, sastav i osobine primajuće lokalne zajednice, bezbednosna pitanja,  ekološki uslovi, dostupnost potrebnih sadržaja (osnovna infrastruktura, blizina urbanih centara, javni transport, mogućnosti zapošljavanja, pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, školske i druge ustanove vezane za decu, narodna kuhinja, policijska stanica, itd). Zaključak radne grupe sastavljene od partnera na projektu je da tri od četiri lokacije ispunjavaju osnovne i većinu sekundarnih uslova i mogu se smatrati potencijalno adekvatnim za izgradnju stambenih objekata.

Za potrebe ovih prezentacija Hausing Centar je dizajnirao i štampao grafički material koji je omogućio interaktivni pristup.

Prezentacija ponuđenih lokacija predstavlja početak procesa konsultacija sa potencijalnim korisnicima ovog projekta. U sledećoj fazi za potencijalne korisnike biće organizovane terenske posete ponuđenim lokacijama.

unops-drc-hc-logo

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price