gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
01.6.2013 - HAUSING CENTAR ZAPOČEO REALIZACIJU PROJEKTA UNAPREĐENJE ŽIVOTNIH USLOVA ZA NAJUGROŽENIJE ROMSKE PORODICE U BEOGRADU

Hausing centar je započeo realizaciju projekta Unapređenje životnih uslova za najugroženije romske porodice u Beogradu, u partnerstvu sa Kancelarijom za projektne servise Ujedinjenih Nacija (UNOPS), Danskim savetom za izbeglice (DRC) i Gradom Beogradom.

Projekat će obezbediti stambena rešenja za oko 200 romskih porodica koje su raseljene iz podstandardnog neformalnog naselja Belville u aprilu 2012, i koje su trenutno smeštene u kontejnerskim naseljima na više lokacija u Beogradu. Projekat će obezbedivši adekvatno stanovanje kroz intenzivan konsultativni procesomogućiti najugroženijim romskim porodicama da ostvare i održe osećaj sigurnosti i pripadništva zajednici u kojoj mogu živeti dostojanstveno.

Projekat finansira Evropska Unija sa ukupnim budžetom od 3.6 mil €, i deo je šireg projekta koji implmentira Vlada Republike Srbije – Podrška pristupu pravima, zapošljavanju i unapređenju života izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji.

Hausing centar će pružiti tehničku podršku u procesu izgradnje socijalnih stanova (kroz saradnju sa relevantnim institucijama u pripremi urbanističke planske dokumentacije i pribavljanju potrebnih tehničkih dokumenata i dozvola, izradu idejnog arhitektonskog rešenja, podršku arhitektama UNOPS-a i Grada Beograda u razradi tehničke dokumentacije za glavni projekat, nadzoru, tehničkom prijemu i primopredaji objekta), takođe će uzeti aktivnog učešća u različitim aktivnostima regeneracije zajednice čiji je cilj da podignu svest,  povećaju osećanje vlasništva nad projektom u okviru korisničke i primajuće zajednice i osiguraju trajnost i održivost projekta. Hausing centar će učestvovati i u facilitaciji konsultativnog procesa sa korisničkom i primajućom zajednicom (uključujući tu konsultacije o potencijalnim lokacijama, mogućim arhitektonskim rešenjima i projektnoj metodologiji).

Održiva stambena rešenja koja će omogućiti ovaj projekat biće razvijena uz aktivno učešće zajednica koje su uključene kroz složen proces kontinualnih konsultacija. Dodatni fokus biće stavljen na zaštitu i osiguravanje jednakog pristupa pravu na adekvatno stanovanje ženama i muškarcima, kao i pravu na vlasništvo i sigurnost.

Projekat je u skladu sa Akcionim planom Grada Beograda za raseljavanje stanovnika kontejnerskih naselja u Makišu, Resniku, Jabučkom Ritu i Kijevu, sa međunarodnim humanitarnim pravom, i UN kriterijumima vezanim za pravo na adekvatno stanovanje, sa nacionalnim strateškim dokumentima, kriterijumima za pridruživanje EU i obavezama države predviđenim Dekadom za inkluziju Roma.

unops-drc-hc-logo

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price