gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
01.9.2017 – Sastanak koordinacionog tela projekta “Da svaki Roma ima dom”

Odz 0917U Odžacima je dana 31.08.2017, odrzan sastanak Koordinacionog tela projekta “Da svaki Rom ima dom”. Koordinaciono telo se sastalo u širem sastavu - pored predstavnika opštine Odžaci i Hausing Centra, sastanku su prisustvovali i sekretari mesnih zajednica Bački Brestovac, Bački Gračac, Bogojevo, Deronje, Karavukovo i Lalić, kao i predstavici romske nevladine organizacije “Romsko srce” iz Ratkova. Cilj sastanka bio je da se predstavnici mesnih zajednica u kojima će se realizovati izgradnja objekata i infrastrukture i predstavnici NVO upoznaju sa detaljima projekta  i obimom planiranih intervencija u naseljima.

Projekat “Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u opštini Odžaci – Da svaki Rom ima dom“. predvidja:

1. Izgradnju 34 stambene jedinice u naseljenim mestima Bogojevo, Karavukovo, Bački Brestovac, Bački Gračac i Lalić, radi raseljavanja podstandardnog Novog naselja u Bogojevu

2. Izgradnju nedostajuće infrastrukture u naselju Čerga u Deronjama i to 515m' vodovoda, oko 250m' javne rasvete i 431,53m' pristupnog puta.

Za potrebe sastanka Hausing Centar je izradio 3D modele planiranih stambenih objekata i susedstava. Za svaku parcelu je pripremljen prikaz budućih objekata iz koga se može videti i njihov uticaj na kvalitet okruženja. Iako su predstavnici mesnih zajednica kroz medijske priloge koje je opština nedavno inicirala već bili obavešteni o projektu, ovaj sastanak omogućio je otvaranje razgovora o detaljima – ciljnoj grupi korisnika, vrsti objekata koji će biti izgradjeni, kriterijumima odabira korisnika, ostalim planiranim merama podrške korisnicima, itd. Hausing Centar je upoznao prisutne sa planiranom dinamikom realizacije projekta i trenutnim aktivnostima.

Predstavnici mesnih zajednica su pozdravili napore opštine Odžaci da konačno razreši situaciju neadkvatnog stanovanja romske populacije u podstandardnom Novom naselju u Bogojevu koje postoji od 1965 godine. Poznati su im uslovi stanovanja u tom naselju i da je struja dovedena tek 1981. godine. Bili su zainteresovani da saznaju više detalja o konkretnim parcelama na kojima će se graditi stambeni objekti i preložili održavanje tribina u mesnim zajednicama na kojima će biti omogućeno i žiteljima naselja da neposredno dobiju sve informacije. Dogovoreno je da redovne konsultacije kako sa neposrednim korisnicima projekta i tako i sa gradjanima budu održavane kontinualno tokom realizuacije projekta.

Podsetimo, podstandardno Novo naselje u Bogojevu je studijom OEBS “Procena stanja u neformalnim romskim naseljima u Srbiji” okarakterisano kao nepodobno za život i preporučeno je njegovo raseljavanje. Naselje se nalazi u plavnom području vodotoka, na zemljištu koje je namenjeno intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, izvan obuhvata Plana generane regulacije Bogojeva. Prostor naselja karakteriše visok stepen prostorne segregacije i narušenosti prirodnih, ambijentalnih, funkcionalnih i urbanih odlika primerenih stambenoj zoni. Stambeni objekti u naselju su nekvalitetni, bez osnovne infrastrukture i ne ispunjavaju elementarne uslove za stanovanje. Kao direktna posledica segregacije i neadkvatnih uslova stanovanja, 66% odraslih stanovnika naselja je nepismeno a 13% ima nepotpuno osnovno obrazovanje, niko nije zaposlen i sve porodice žive od socijalne pomoći. U Novom naselju u Bogojevu žive 34 romske porodice sa 106 stanovnika, od kojih je 34 maloletne dece..

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije, kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije i opštine Odžaci a realizovaće ga Hausing Centar i opština Odžaci u periodu od 7. juna 2017. do 6. februara 2019. Vrednost projekta je 1.050.000.Evra.

 
wha2014Â
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico
Â
WHA-14-15-Banner
Â
IPA2012
baner pomoc poplave srp
 Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price