gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
06.06.2017 – Započela realizacija projekta “Da svaki Rom ima dom”

Bog ica2Hausing Centar sa ponosom objavljuje da je 6. Juna 2017. potpisan ugovor o realizaciji projekta “Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u opštini Odžaci – Da svaki Rom ima dom“. Ugovor su potpisali Hausing Centar i opština Odžaci, sa jedne strane i Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje projekata iz fondova Evropske unije, sa druge strane. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije i kofinansiran iz budžeta opštine Odžaci  a realizovaće ga Hausing Centar i opština Odžaci u periodu od 7. juna 2017. do 6. februara 2019. Vrednost projekta je 1.050.000.Evra.

Cilj projekta je da, u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-2025, doprinese održivosti politika socijalnog uključivanja i stvaranju mogućnosti za podizanje životnog standarda višestruko ugrožene romske poulacije.

Projekat predvidja:

  1. Izgradnju 34 stambene jedinice u naseljenim mestima Bogojevo, Karavukovo, Bački Brestovac, Bački Gračac i Lalić, radi raseljavanja podstandardnog Novog naselja u Bogojevu
  2. Izgradnju nedostajuće infrastrukture u naselju Čerga u Deronjama i to 515 m' vodovoda, oko 250 m' javne rasvete i 431,53 m' pristupnog puta.

Projekat će biti relizovan u skladu sa Strategijom održivih stambenih rešenja za stanovnike podstandardnog Novog naselja u Bogojevu, koju je izradio Hausng Centar a usvojila opština Odžaci 07. Novembra 2016.

Višegodišnja nastojanja Hausing Centra i opštine Odžaci da se jedna istorijska nepravda učinjena romskoj zajednici u Novom naselju Bogojevo ispravi će uskoro uroditi plodom. Stanovnicima ovog izolovanog i podstandardnog naselja naselja će konačno biti omogućeno da stanuju u skadu sa medjunarodno priznatim pravom na adekvatno stanovanje. U Novom naselju u Bogojevu žive 34 romske porodice sa 106 stanovnika, od kojih je 34 maloletne dece. Studijom OEBS “Procena stanja u neformalnim romskim naseljima u Srbiji” naselje je okarakterisano kao nepodobno za život i preporučeno je njegovo raseljavanje. Naselje se nalazi u plavnom području vodotoka, na zemljištu koje je namenjeno intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, izvan obuhvata Plana generane regulacije Bogojeva. Prostor naselja karakteriše visok stepen prostorne segregacije i narušenosti prirodnih, ambijentalnih, funkcionalnih i urbanih odlika primerenih stambenoj zoni. Stambeni objekti u naselju su nekvalitetni, bez osnovne infrastrukture i ne ispunjavaju elementarne uslove za stanovanje. Kao direktna posledica segregacije i neadkvatnih uslova stanovanja, 66% odraslih stanovnika naselja je nepismeno a 13% ima nepotpuno osnovno obrazovanje, niko nije zaposlen i sve porodice žive od socijalne pomoći.

Projekat se nadovezuje na obostranu želju stanovnika naselja i lokalne samouprave Odžaci da se naselje raseli i da se obezbede adekvatni uslovi za stanovanje. Jedan od osnovnih pristupa u realizaciji projekta je uključivanje krajnjih korisnika u planiranje stambenih rešenja, što podrazumeva konsultacije oko predloženih lokacija, razgovore o evenutalnim poboljšanjima lokacija, informacije o pravima na korišćenje stanova u sistemu socijalnog stanovanja, održavanje stambenog prostora, komunalna higijena, itd.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price