gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
08.04.2013. - STUDIJSKA POSETA PROJEKTIMA NAMENJENIM INKLUZIJI ROMA U ITALIJI

U periodu od 03.04.2013. do 05.04.2013. predstavnice Hausing centra su učestvovale u studijskoj poseti Italiji koju su organizovale opština Ferrara i NVO Ce.A.S. iz Milana u okviru zajedničkog projekta PAIRS (Programs for the Active Integration/Inclusion of Roma in the South-East Europe), u kome učestvuje još 20 učesnika iz 6 zemalja.

Studijska poseta je trajala 3 dana tokom kojih je organizovan obilazak pet projekata (Projekat Solidarity Village u Milanu, projekat Cooperative YES u Rozzanu, projekat Multistakeholder network – exchange of knowledge – social inclusion of Roma u Ferrari, projekat Promotion of Roma self employment and support for access to labour market u Ferrari, projekat Educational support program and after school activities u Ferrari).

U okviru studijskog putovanja održan je sastanak sa gradskim zvaničnicima u gradskim Većnicama Milana i Ferrare čiji je cilj bio da se učesnici upoznaju sa zakonskim okvirom socijalne inkluzije Roma, kao i da politički zvaničnici dva grada potvrde svoju posvećenost ovom cilju. Prilikom posete gradskoj većnici u Ferrari Branislava Žarković je održala prezentaciju o stambenoj situaciji Roma u Srbiji, o postojećim stambenim programima za Rome, kao i o najavljenim aktivnostima na ovom planu.       

Zvanični podaci o broju Roma koji žive u Italiji nisu kompletni. Procenjuje se da u Italiji živi između 110.000 i 170.000 Roma, odnosno oko 0.3% ukupne populacije zemlje, od kojih svega polovina ima italijansko državljanstvo. U poslednjem talasu migracija nakon 1989. godine u Italiju su se doseljavali Romi iz zemalja bivšeg komunističkog bloka – pre svega iz Rumunije i Bugarske, ali zatim i iz zemalja bivše Jugoslavije. Kao i u zemljama istočne Evrope i u Italiji Romi su suočeni sa problemima rastućeg siromaštva i socijalne iključenosti. Italijanska vlada je ove problem konceptualizovala u okviru pitanja bezbednosti i nastojala da reši kroz smanjenje delikvencije. Ovakav stav je međutim proizveo niz diskriminatornih praksi koje se doprinele tome da se romska zajednica nalazi među najsiromašnijim stanovnicima Italije. Pojedine opštine kao i niz nevladinih organizacija različitim projektima na maloj skali pokušavaju da promene ovakvu situaciju.  

U okviru studijskog putovanja posećeni su sledeći takvi projekti:

  1. Projekat Solidarity Village u Milanu: Na placu na kom je locirana centrala organizacije Ce.A.S. u Milanu nalaze se objekti u okviru kog je organizovano više projekata koji se svi jednim imenom zovu – solidarno selo. Jedan od projekata posvećen je romskoj populaciji i porodicama nudi privremeni smeštaj u stambene kontejnere i različite aktivnosti podrške socijalnoj inkluziji. Podrška se kroji prema konkretnim potrebama i mogućnostima svake pojedinačne porodice a može obuhvatati: socijalnu i zdravstvenu medijaciju, podršku uključivanju dece u obrazovni sistem, asistenciju pedagoga, podršku zapošljavanju u vidu treninga, iznalaženje održivih stambenih rešenja. Od 2005. Kada je počela implementacija ovog projekta do sada kroz selo solidarnosti prošlo je 57 porodica. Do sada je čak 70% napustilo projekat i samostalno iznajmljuje smeštaj, dok je 5% njih kupilo kuće i u njima stanuje.        
  2. Projekat Cooperative YES u Rozzanu: U okviru ovog projekta osnovano je preduzeće za izradu paleta i krojačka radionica koji obezbeđuju zaposlenje sa minimalnim zagarantovanim zaradama za 18 Roma i Romkinja iz ovog grada. Kako je za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja zapošljavanje osnovni kanal – ovaj projekat je postavio za cilj da formira radna mesta i organizuje proizvodnju/uslužnu delatnost čiji cilj nije ostvarivanje profita već obezbeđivanja uslova života za radnike i njihove porodice. Svi radnici su stalno zaposleni, redovno primaju platu i socijalno i zdravstveno su osigurani. Direktor kooperative je lokalni katolički sveštenik koji je i došao na ideju da Rome iz obližnjeg naselja koji se već bave recikliranjem i proizvodnjom paleta organizuje u preduzeće i time im omogući legalno učešće na tržištu, ali i visok stepen zaštite i ostvarenja radnih prava.
  3. Projekat Multistakeholder network – exchange of knowledge – social inclusion of Roma, Ferrara: Ovaj projekat okuplja sve relevantne aktere iz zajednice koji u okviru svojih nadležnosti rade na socijalnoj inkluziji Roma – opštinu Ferarra, policiju, socijalne radnike opštine i predstavnike više lokalnih nevladinih organizacija u jednu mrežu koja radi na zajedničkom cilju. Aktivnosti ove mreže organizvane su u nekoliko celina: a. prikupljanje podataka sa terena odnosno upoznavanje perspektive samih roma kojima je potrebna podrška; b. razmena kroz okrugle stolove; c. osnaživanje Roma sa ciljem stvaranja samostalnosti i podsticaja napuštanja podstandardnog naselja. Primenjujući multidisciplinarni i individualno krojeni pristup problemima isključenosti iz zapošljavanja, obrazovanja i adekvatnog stanovanja, mreža je omogućila ostvarivanje značajnijih i održivijih rezultata.
  4. Projekat Promotion of Roma self employment and support for access to labour market, Ferrara: Usled usvajanja nove legislative koja se tiče upravljanja otpadom aktivnosti neformalnih sakupljača značajno su otežane. Kao posledica formalizacije procesa i uvođenja relativno složene administracije i poreske politike mnogi neformalni sakupljači ostali su bez jedinog izvora prihoda za svoje proodice. U okviru ovog projekta ovim sakupljačima obezbeđena je stručna podrška računovođe i socijalnog radnika kako bi se prilagodili novim uslovima rada i uspešno nastavili da se bave ovom delatnošću.
  5. Projekat Educational support program and after school activities, Ferrara: Cilj projekta je da podrži redovno pohađanje škole i omogući uspešno učešće u školskim obavezama za decu iz romskog naselja u mestu Ferarra. Projekat traje 4 godine i pruža tutorsku podršku u periodu posle nastave i organizaciju rekreativnih aktivnosti. Deo aktivnosti projekta odvija se u samom naselju, a deo je planski organizovan van naselja kako bi deca iz naselja provodila vreme sa decom van naselja i u prostorima koji im do tada često nisu bili pristupačni kao što muzeji, bioskopi itd.

 SEE colour TCP        pairs logo      EuLogo

 
wha2014Â
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico
Â
WHA-14-15-Banner
Â
IPA2012
baner pomoc poplave srp
 Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price