gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
02.4.2013 - STUDIJSKA POSETA PROJEKTIMA NAMENJENIM INKLUZIJI ROMA U MAĐARSKOJ

U periodu od 20.02.2013. do 23.02.2013. predstavnice Hausing centra u Budimpešti su učestvovale u studijskoj poseti u organizaciji mađarskog Malteškog dobrotvornog servisa, u okviru zajedničkog projekta PAIRS (Programs for the Active Integration/Inclusion of Roma in the South-East Europe), zajedno sa još 25 učesnika iz 8 zemalja.

Studijska poseta je trajala 4 dana u okviru kojih je organizovan obilazak sedam projekata (Hell’s Tower, Sure Start Childrens House, Program to Combat Child Poverty, From waste to fuel, Study Hall, Community based Development Programme, Presence programme, Integrated Education Programme) čiji je cilj integracija Roma u mestima Vesprem, Endrefalva, Batonjternje, Kanjas i Monor,u Mađarskoj.

U okviru studijskog putovanja posećeni su sledeći projekti:

  1. Projekat Hell’s Tower koji se sprovodi u Vespremu: projekat predstavlja primer kompleksne socijalne rehabilitacije jedne mikrozajednice – stanara bivšeg samačkog hotela koji je u međuvremenu naseljen ljudima koji pripadaju socijalno najisključenijim i najugroženijim grupama (ljudi i porodice: u situaciji beskućništva, bez ikakvih prihoda, sa zdravstvenim problemima, posebno bolestima zavisnosti, itd). U okviru projekta sprovedeno je niz aktivnosti: više stambenih jedinica u okviru hotela je renovirano i dato u zakup pod subvencionisnim cenama, uvedeni su pre-paid strujomeri (koji omogućavaju stanarima da planiraju svoje troškove i da ne zapadnu u dugove), omogućeni su zajednički sadržaji (vešeraj, zajedniški dnevni boravak i čajna kuhinja, itd), uspostavljeno je prisustvo socijalnog radnika u okviru objekta, koji je dežuran i pruža različite usluge socijalne zaštite u skladu sa individualnim potrebama, bezbednost u objektu je povišena, itd.
  2. Projekat Sure Start Childrens House koji se sprovodi u Endrefalvi: Od 2008. godine do sada u okviru ovog projekta na preko 50 lokacija u regionima zemlje koji su najsiromašniji uspostavljena su Dečije kuće za decu predškolskog uzrasta i majke iz marginalizovanih zajednica kao što je romska. Dečije kuće otvorene su 5 dana u nedelji za decu i njihove majke i nude prostor, organizovane aktivnosti za decu, igračke, dva obroka i druge servise prema individualnim potrebama.
  3. Projekat Program to Combat Child Poverty koji se sprovodi u 30 mikroregiona u Mađarskoj: program obuhvata više projekata čiji je cilj smanjenje siromaštva romske dece u najnerazvijenijim regionima Mađarske, povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja i života uopšte.
  4. Projekat From waste to fuel koji se sprovodi u Kenjasu: projekat ja zasnovan na ideji solidarnosti i za nekolicinu pripadnika romske zajednice obezbeđuje radno angažovanje u okviru male reciklažne radionice, dok se proizvodi radionice (briketi za grejanje napravljeni od starog papira) besplatno distribuiraju najugroženijim pripadnicima romske zajednice u istom mestu.
  5. Projekat Study Hall koji se sprovodi u Batonterenju: U okviru projekta za decu iz romske i drugih marginalizovanih zajednica obezbeđene su radionice u kojima se odvija dopunski rad za školu, kao i druge aktivnosti čiji je cilj podsticaj pravilnog psihofizičkog razvoja dece.
  6. Projekat Presence programme koji se sprovodi u Monoru: projekat je baziran na ideji holističkog pristupa i kontinualnog rada na unapređenju sveukupnih uslova i životnih šansi članova marginalizovanih naselja i zajednica. Projekat podrazumeva prisustvo socijalnih radnika organizacije u jednom naselju više godina, a obuhvata pružanje niza usluga iz sfere socijalne zaštite i izgradnju kapaciteta stanovnika za samostalan i kvalitetan život.
  7. Projekat Integrated Education Program koji se sprovodi u Hodmezevašarhelju: kako bi se zaustavila segregacija u osnovnim školama javna uprava ovog grada izvršila je sistematsku reformu školskog sistema. Rezultat reforme je da u ovom gradu više ne postoje škole koje pohađaju samo romska ili samo deca većinske zajednice. Ove reforme su pripremane nekoliko godina u saradnji sa roditeljima, decom i nastavnicima.

 SEE colour TCP        pairs logo      EuLogo

 
wha2014Â
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico
Â
WHA-14-15-Banner
Â
IPA2012
baner pomoc poplave srp
 Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price